Så kan socialtjänsten skyddas mot hot och våld

Hot och våld är en del av socialtjänstens arbetsmiljö. Enligt skyddsombudet Maria Persson krävs en levande säkerhetsdiskussion för att inte bli avtrubbad. Det blev explosionen i Gottsunda en obehaglig påminnelse om.

Maria Persson är skyddsombud för Akademikerförbundet i Uppsala. Hon upplever ingen ökning av våld och hot mot socialtjänstens personal, men säger också att det förekommer och måste hanteras av arbetsgivaren.

Maria Persson är skyddsombud för Akademikerförbundet i Uppsala. Hon upplever ingen ökning av våld och hot mot socialtjänstens personal, men säger också att det förekommer och måste hanteras av arbetsgivaren.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2018-04-13 07:00

Socialtjänstens personal i lokalen vid Gottsunda som utsattes för ett sprängattentat under måndagskvällen har valt att arbeta kvar på sina vanliga arbetsplatser. Den kraftiga smällen, som inträffade vid en nödutrymningsdörr, krossade fönster till socialtjänstens kontor.

– Jag har haft kontakt med skyddsombudet på plats i Gottsunda. Det är klart att de var påverkade av det här, men arbetsgivaren har tagit ett bra ansvar och erbjudit stöd och möjlighet att arbeta på annan plats. Men personalen upplever sig inte mer hotad, även om det här så klart är en obehaglig upplevelse, säger Maria Persson, skyddsombud som vid fackförbundet Akademikerförbundet SSR i Uppsala, och själv socialsekreterare.

Enligt henne upplever inte personalen i Gottsunda att dådet var riktat mot dem specifikt.

– De har gått igenom sina ärenden för att se om det kan finnas något de arbetar med som kan ha lett till en sådan här reaktion, men inte hittat något.

LÄS MER: Gottsundaborna: "Det här är skrämmande"

Hot och våld är en del av arbetet inom socialtjänst. I en stor undersökning som Akademikerförbundet gjorde i höstas uppgav var tredje anställd inom socialtjänsten i Sverige att de utsatts för hot och våld i tjänsten under de senaste två åren. Var fjärde ansåg att hot och våld i samband med arbetet ökat under de senaste åren, och en lika stor andel svarade att de är tveksamma till att arbetsgivaren förebygger hot och våld. Sifforna är djupt oroande, sade förbundets ordförande Heiki Erkers i en kommentar.

Maria Persson har arbetat över tio år i Uppsala. Hon tillhör inte den fjärdedel som tycker att hot och våld ökar.

– Det förekommer så klart, men jag upplever ingen ökning. Man jobbar bra med förberedelser i dag, diskuterar risker och tar i vissa situationer exempelvis in vakter som kanske sitter i ett angränsande rum.

Hon påpekar också att Uppsala kommun tagit bra initiativ i den här frågan.

– I höstas fick hela förvaltningen gå en heldagsutbildning om hot och våld, vilket var ett verkligt bra omtag. Jag tycker att vi har en bra dialog med arbetsgivaren, säger hon.

Att ständigt ha en diskussion om säkerhetsfrågor är det bästa sättet att jobba med riskerna, menar hon. Det kommer alltid finnas människor som blir frustrerade i sina kontakter med socialtjänsten.

– Hålls inte diskussionen levande är det lätt att man blir avtrubbad inför de hot och det våld som förekommer och tänker att det är något jag får tåla i det här yrket. Men visst skulle det kunna göras ännu mer för att förbättra arbetsvillkoren. Att det finns risker är ju sprängdådet en obehaglig påminnelse om, säger hon.

För Uppsalapolitikerna är arbetsmiljön inom socialtjänsten en prioriterad fråga, och i det är trygghet en viktig aspekt. Det säger Liza Boëthius, som sitter i socialnämnden för Vänsterpartiet och själv är socionom. Yrket är mycket utsatt, påpekar hon.

– Vi fokuserar väldigt, väldigt mycket på arbetsmiljön för att bryta trenden med personal som slutar och ett svårt rekryteringsläge, säger hon.

Även hon lyfter fram utbildningsdagen för alla anställda, som ska bli återkommande. En annan konkret åtgärd är att en person anställts för att arbeta med introduktion av nyanställda, där just hot och våld ska vara en del.

Men det finns också en koppling mellan hot och våld och arbetsvillkoren i stort, menar Liza Boëthius. Personalen måste kunna lägga den tid som krävs på utredningar och beslut, så att de inte stressas igenom, och att bemötandet blir lugnt och bra.

– Att det varit underbemannat inom socialtjänsten är väl känt. Men det är något vi jobbat mycket med och läget ser mycket bättre ut nu, säger hon.

LÄS MER: Polisen söker vittnen

LÄS MER: Socialförvaltningen om sprängningen

LÄS MER: Pelling: "Ett angrepp mot hela samhället"

Fakta

Var tredje medlem i Akademikerförbundet SSR i socialtjänsten har varit utsatt för hot eller våld i samband med sitt arbete de senaste två åren.

Tre av fyra har en kollega som varit utsatt.

Mer än var tionde har övervägt att sluta på grund av risken för hot och våld.

En av fura ifrågasätter att arbetsgivaren arbetar tillräckligt mycket förbyggande.

Källa: Novus, Akademikerförbundet SSR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om