Det anser en internationell grupp av forskare, som i veckans nummer av den ledande vetenskapstidskriften Science lägger fram ett program i tio punkter för att långsiktigt skydda bin, humlor, flugor och andra pollinerande insekter.
– Vilda pollinatörer är jätteviktiga för världens befolkning, inte minst för produktionen av mat. De tio punkterna vi nu föreslår är inte bara önskvärda, utan också fullt möjliga att genomföra, säger professor Riccardo Bommarco vid Institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.
Åtgärdsförslaget bygger på en i början av året presenterad rapport från den globala plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES. Rapporten är den första sedan IPBES grundades för fyra år sedan, med klimatpanelen IPCC som förebild.
Vetenskapliga experter, däribland Riccardo Bommarco, arbetade fram rapporten om pollinerare, pollinering och matproduktion, som sedan granskades och godkändes av regeringsrepresentanter.
– Rapporten är en milstolpe. Den ger ett väldigt bra kunskapsunderlag för beslutsfattare och för samhället i stort för att stötta och nyttja pollinatörer och pollinering, såväl nationellt som globalt, säger han.
Rapporten visar att vilda pollinatörer som bin och humlor minskar i Nordamerika och Europa, men att det saknas säkra uppgifter om läget för dem i resten av världen.
Ett par av hoten som ringas in i rapporten är ödeläggelse av vilda pollinatörers livsmiljöer och användning av – ofta otillräckligt utprovade – bekämpningsmedel inom jordbruket.
– Jordbruket är delvis ansvarigt för minskningarna av pollinatörerna, men är också en viktig del av lösningen. Odling som hjälper pollinatörerna bör understödjas, till exempel som förser dem med mer föda och boplatser. I slutänden gynnar detta även oss människor, säger Riccardo Bommarco.
IPBES-rapporten har inte befogenheter att ge några direkta rekommendationer. Riccardo Bommarco påpekar att det alltså är i egenskap av enskilda forskare som han och ett antal medförfattare till pollineringsrapporten presenterar de tio förslagen till skydd för världens pollinatörer.
– Alla våra förslag är dock väl förankrade i rapporten och i vetenskapen, säger Riccardo Bommarco.
Fotnot: Mer om de tio punkterna kan läsas här