Metoden teledermatoskopi används redan i flera regioner i Sverige. Bland annat i Gävleborg där man sett att besök till specialistvården minskat med 60–70 procent. I Uppsala hoppas man nu att åtgärden kommer att minska antalet onödiga undersökningar vid misstänkt hudcancer även på Akademiska sjukhuset.
– Det känns jättebra att vi kan införa det här även i Uppsala. Vi har kring 2000–3000 remisser som skrivs ute i primärvåden och alla de måste ta sig till Akademiska för undersökning. Nu möjliggör vi att man kan ta en bild som sedan skickas direkt till hudspecialisten, säger Malin Sjöberg-Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande.
Detta innebär enligt henne besparingar på många olika sätt.
– Det blir både säkrare och snabbare då det bara är de som verkligen behöver undersökning som kommer till Akademiska. För de som söker vård innebär det att redan när de är på vårdcentralen och kanske är orolig för en leverfläck tas en bild och skickas direkt till specialistläkaren. Ungefär som en röntgenbild, i ett förenklat uttryck, säger Sjöberg-Högrell.
Därefter gör hudspecialisten en bedömning utifrån bilden, vilket sparar tid för patienten då de flesta inte behöver boka in ett nytt besök.
– Det här innebär på ett sätt att vi flyttar ut vården närmre patienten, säger hon.
Teledermatoskopin införs i Region Uppsala till hösten och planeras vara fullt inkörd under början av 2022.