Så kan fler studenter få bostad i Uppsala
Bättre information och ett nytt regelverk som gör det möjligt för universiteten att hålla bostäder åt utländska studenter. Så kan bostadssituationen i Uppsala lösas till kommande terminer, menar universitetets ledning.
- För många är utan bostad. Jag har inget att erbjuda i nuläget men har en egen kölista. Hör jag något som kan hjälpa så ringer jag upp dem som vänt sig hit i tur och ordning, äger Stella Papasotiriou, internationellt ansvarig på Uppsala studentkår.
Efter att UNT i måndags beskrev situationen för Guillermo Rodriguez, som nu hyr ett hotellrum i en månad för nästan 10 000 kronor, har några Uppsalabor vänt sig till kåren för att erbjuda rum.
- På bostadsbolagen säger man att det är som en typisk terminsstart. Det gör mig besviken. Är det så man ser på det här så är det fruktansvärt, säger Stella Papasotiriou.
Frågan är hur situationen kan lösas till kommande terminsstarter. Prorektor Kerstin Sahlin ser några möjligheter.
- Vi måste bli bättre på att informera dem som kommer till Uppsala på egen hand om vad som gäller, att bostad inte är ordnad. Sedan hoppas vi på en ändring i regelverket så att vi får viga rum för den här gruppen, på samma sätt som vi måste göra för våra utbytesstudenter, säger hon, som hoppas på ett sådant förslag från regeringen redan i höst.
Exakt hur många studenter som nu saknar bostad vet ingen. Men att döma av de två informationsmöten som hållits för de utländska studenterna som kommit på egen hand, så kallade free movers, så har den övervägande majoriteten någonstans att bo, enligt Kerstin Sahlin.
- Ett tiotal på varje möte har saknat bostad och läget är verkligen krisartat för dem. Men sett till antalet är det ändå ingen kris, säger hon som samtidigt riktar en särskild tanke till studentkåren.
- De gör ett fantastiskt arbete de här dagarna, säger Kerstin Sahlin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!