Sigtunahem har infört modellen. Hyresgästföreningen vill ha den. Uppsalahem är intresserat.
Sigtunahem införde den nya modellen, Mini-midi-maxi, för några år sedan och bolagets vd Kicki Björklund är nöjd med resultatet.
– Ja. Bara 13 hyresgäster har valt att lämna de 230 lägenheter vi renoverat i bostadsområdet Tingvalla. När vi tidigare totalrenoverade flyttade så många som 70 procent på grund av att hyrorna blev så höga, säger hon.
Den som väljer en minirenovering får en så kallad stamrenovering med nytt badrum, ny el och ventilation. Den som väljer midirenovering får också nytt kök. Vid maxi totalrenoveras lägenheten. Månadskostnaden för en trea på 77 kvadratmeter hamnar i ett spann från mininivån på cirka 6 300 kronor till maxi på 7 400 kronor. Många valde mininivån i början och det innebar lägre avkastning för Sigtunahem än vad bolaget får för midi och maxi.
– Vi ville ha ökad flexibilitet för våra hyresgäster och systemet att välja har lett till att fler nu vill ha midinivån. Men det viktiga är att vi fått nöjda hyresgäster som väljer att stanna kvar hos oss, säger Kicki Björklund.
Även Uppsalahem funderar på att införa en liknande modell.
– Ja, vi diskuterar saken och tror att vi kommer att kunna erbjuda ett alternativ inom något år. Det finns ett starkt intresse både från våra kunder och vår styrelse att införa ett system med möjlighet att välja nivå på renoveringar, säger vd Mikael Rådegård.
Exakt hur det kommer att se ut är inte klart. Uppsalahem kommer att renovera cirka 3 000 lägenheter under de kommande tio åren. De flesta är 50 år gamla och har stora behov. Mikael Rådegård poängterar att alla måste acceptera stambyten och andra grundläggande ingrepp.
– Valfriheten kommer på toppen av det. Vad man ska kunna välja på har vi inte utrett ännu, säger han.
Hyresgästföreningen är mycket intresserad av mini -midi-maxi och ser modellen som ett sätt för fler att bo kvar när bostadsbolaget Rikshem ska renovera 1 100 slitna lägenheter i Gränby. Många hyresgäster oroas över framtida hyreshöjningar och konceptet har förts fram som ett alternativ i de förhandlingar som pågår.
– Vi är mer benägna att säga ja till hyreshöjningar om man har en modell som gör att alla hyresgäster kan bo kvar. Men det få inte bli för högt i de högsta skikten så att det smittar av sig på områdena runt om, säger enhetschef Johan Pelling.
Rikshem ser både fördelar och nackdelar med mini-midi-maxi. Bolaget kommer att renovera drygt 1 000 lägenheter som nyligen köpts från Sigtunahem, enligt modellen.
– Det fanns ett avtal om det med Hyresgästföreningen som vi tog över, säger förvaltningschef Sven-Göran Svensson.
Hur det blir i Uppsala är inte klart. Han ser dock både för- och nackdelar.
– Visst kan man ha olika nivåer med valfrihet men man ska ha klart för sig att prisbilden blir annorlunda. Det kostar mer att bygga kortare serier. Vi vill ha fram bra lägenheter till ett bra pris i Gränby. När husen byggdes på 60-talet så ville man ha så bra kvalitet så att de skulle hålla i 50 år. De renoveringar vi gör är tänkta att hålla lika länge, säger Sven-Göran Svensson.
Han håller med om att hyran för dagens hyresgäster inte skulle stiga lika mycket med mini-midi-maxi. Men han ser en risk för ökade kostnader längre fram om bolaget tvingas gå in och renovera igen om tio eller femton år, för nya hyresgäster.
– Det kan leda till att systemet blir dyrare över tid.