Måttliga halter av sälg/vide och måttliga till höga halter av björk - pollensäsongen är i full gång och i år, liksom i fjol, får de här besvären en ny dimension. För det tydliga rådet är ju att stanna hemma från arbetet om man har lätta förkylningssymtom. För en allergiker skulle det kunna innebära att man får stanna hemma hela våren. Och så kommer grässäsongen med hösnuvan efter det.
Faktum är att det inte är helt lätt att skilja det ena från det andra och frågan hur man ska tänka har väckts av vårdcentraler och patienter, berättar Christer Janson, professor och överläkare på Akademiska sjukhusets lung- och allergiklink.
– Det är en väldigt relevant fråga och kommer att vara ett bekymmer för många, säger han.
Hans tips är att först fråga sig om det man upplever är symtom man brukar ha i april.
– Känner man igen besvären så är det nog allergi. Har man klåda i ögon eller näsa ökar det misstanken om att det är allergi, säger han.
Medicineringens effekt är också ett sätt att avgöra.
– Blir man bättre av mediciner med antihistaminer tyder det på allergi, säger Christer Janson.
Så man behöver som allergiker inte stanna hemma hela säsongen om inte virussmittan försvinner och man har besvär?
– Nej, så kan man ju inte ha det. Man måste göra en bedömning av vad man tror att det är utifrån de här sakerna jag nämnt, säger Christer Janson.
Många får astmatiska problem under pollensäsongen. För dem har Christer Janson ett särskilt råd i dagens virustider.
– Börja med din förebyggande astmamedicinering nu och medicinera under hela virussmittan. Virusinfektioner är en vanlig orsak till varför astma blir sämre, men om man medicinerar med inandningsmedicin som innehåller kortison så minskar man den risken, säger Christer Janson.
På sin hemsida har Astma- och allergiförbundet sammanställt frågor och svar kring allergi och covid-19. Den informationen nås också via pollenkoll.se, där du även kan uppdatera dig om det aktuella pollenläget på olika ställen i Sverige.
För dem med svår trädallergi finns en ljusning. Sedan förra hösten finns nu ett vaccin i tablettform.
– Vi har cirka 80 patienter som sedan i höstas äter sådana tabletter, säger Christer Janson.