Eldar man på rätt sätt i braskaminen hemma så kan man minska utsläppen med upp till 50 procent.
Till att börja med ska man se till att veden är torr, men inte för torr. Den bör ligga utomhus under tak i minst ett halvår. Däremot ska man inte ha haft den inne i huset mer än en vecka, annars blir den för torr, vilket kan öka utsläppen.
Stina Ausmeel, handläggare vid luftenheten på Naturvårdsverket, säger att det handlar om att få så fullständig förbränning av alla rökgaser som möjligt.
– Om veden är för torr får man en väldigt kraftig förbränning. Då ökar luftflödet upp i skorstenen vilket gör att rökgaserna inte hinner förbrännas innan de kyls av på vägen ut i luften, säger hon.
Det man också ska tänka på är att tända brasan i toppen. Man börjar med att lägga ett par större vedträn i botten och mindre pinnar ovanpå, som läggs korsvis och luftigt. Tänd med stickor eller miljömärkta braständare i form av kuber eller motsvarande under de översta pinnarna. Undvik tidningspapper och tändvätska. Luckan till kaminen stänger man efter att elden tagit sig i de översta vedträna.
Om man gör på gammalt sätt och lägger mindre pinnar i botten som man tänder på innan man lägger på grövre vedträn ovanpå ökar utsläppen genom att det bildas oförbrända rökgaser som försvinner ut med röken ur skorstenen.
Själva kaminen eller insatsen är också betydelsefull. Modernare kaminer har bättre förvärmning av luften, vilket också gör förbränningen effektivare och utsläppen lägre.