Succé för mindfulness på universitetet

Plugga mindfulness på universitet och få bättre balans i livet? Ja, nu är det möjligt och antalet sökande har överträffat alla förväntningar. "Det visar ett enormt behov", säger initiativtagaren Karen Brounéus, lektor.

Karen Brounéus är lektor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet, men är i grunden psykolog.

Karen Brounéus är lektor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet, men är i grunden psykolog.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2023-01-14 08:30

Känner du ibland hur en tsunami av tankar, känslor och kroppsliga reaktioner bara sköljer över dig och drar dig med? Det är stressen. Nu kan du gå en kurs på Uppsala universitet för att lära dig ta kontroll över situationen – genom mindfulness (se faktaruta). 

Förhoppningen var en första klass på 24 studenter i vår. Men hela 195 sökte och nu har tioveckorskursen utökats till 48 platser.

Det massiva gensvaret visar ett tydligt behov, säger initiativtagaren Karen Brounéus, kursansvarig:

– Många har inte utrymme i dag för att stanna upp och tänka efter, var är jag och vart är jag på väg? Vi behöver hjälp att balansera i en tuff värld som kräver mycket. Här får man verktyg för det.

undefined
Karen Brounéus hoppades kunna få ihop 24 studenter till en mindfulness-klass. Men gensvaret blev överväldigande. 195 sökte.

Karen Brounéus är i botten psykolog, men är verksam som lektor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning. Där har studenterna länge signalerat att de behöver den här typen av stöd, berättar hon. Men kursen, som ges av medicinska fakulteten, är öppen för alla som har en kandidatexamen. Frågorna om livet och dess utmaningar överskrider nämligen alla fakultetsgränser. 

– Det är studenter i fysik, medicin, teologi ... ja överallt ifrån. Det här ska ge utrymme för andrum, så att du själv kan välja din riktning och inte bara automatiskt reagera, förklarar hon. 

En som välkomnar initiativet är Viktoria Rick, psykolog på Studenthälsan. Studenter har ofta höga krav på sig själva och sin prestation, i studierna och i övriga livet. 

– De har höga förväntningar på alla områden av sitt liv. Till det kommer nu den ekonomiska stressen och oron i omvärlden med krig och klimatkris. Flera lider också av effekterna av covid och isoleringen då, säger hon. 

Att kursen väckt så stort intresse förvånar henne inte. Bilden är att stressen generellt sett har ökat hos studenterna över tid, även om ökningen inte är dramatisk. 

– Vi vet att kurser i mindfulness är mycket efterfrågade och kämpar hårt för att ge studenter mer sådant. Studier visar att de ger väldigt bra effekter på studieresultaten genom ökat välmående och bättre koncentrationsförmåga, säger Viktoria Rick.

undefined
Stressen hos studenter har ökat över tid och många frågar efter stöd för stresshantering, uppger Studenthälsan.

Kursen är väl etablerad i den akademiska världen och ges sedan många år på Karolinska institutet. Ursprungligen kommer den från USA där alla de främsta universiteteten, de så kallade Ivy League-skolorna, ger den.

Och redan innan första uppropet har anställda vid universitetet fått nys om möjligheten att lära sig stresshantering och undrat om inte de också kan få gå. Intresset har varit så stort att Karen Brounéus och hennes kollegor vänt sig till rektor Anders Hagfeldt för att undersöka möjligheten till stöd för en utbyggd verksamhet.

 – Vi har fått så många mejl från medarbetare. Det hade vi inte alls räknat med, säger Karen Brounéus.

undefined
Karen Brounéus är lektor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet, men är i grunden psykolog.

En del av förklaringen kan vara att kursen knyter an till något som en gång förknippades starkt med den akademiska världen, men som i tidevarv av effektivitet och produktion fått stå tillbaka: vikten av kontemplation i vetenskap och forskning. Karen Brounéus ger en bild från svunna tider då professorer kunde ses promenera runt i Stadsträdgården, grubblandes över ett svårt problem. Efter varje varv la de en sten på marken. I dag skulle de ses som närmast världsfrånvända.  

Men tid för reflektion behövs mer än någonsin.

– Vi vill bidra till att skapa goda cirklar, säger Karen Brounéus. 

Det här är mindfulness

Mindfulness eller medveten närvaro är en metod för att hantera stress, oro och smärta och öka sitt välmående. Metoden används i vården och på 1177.se finns information och tips. Där beskrivs mindfulness som en metod som kommer från meditation och går ut på att man fokuserar på sina upplevelser i stunden, sina tankar, känslor eller sinnesintryck.

Kursen på Uppsala universitet baseras på ett evidensbaserat åtta veckors-program utvecklat vid University of Massachusetts Medical School.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!