Så kan det vara att gå i skolan i andra länder
Det finns många bra saker med skolan i Sverige, som att man har kul på gymnastiken och att lärarna inte slår en. Pixel har träffat några elever som kan jämföra med hur det är att gå i skolan i andra länder.
Suganya Sivasubramanian gick i skolan i Indien förut.
- Alla har skoluniform och man har egen mat med sig. Eleverna delas in i klasser efter vilken kunskapsnivå de har. Det är mer läxor och skola på lördagar också. Och när skoldagen är slut är det extralektioner, berättar hon.
Skoluniform har man för att det inte ska synas vem som är fattig och vem som är rik.
Om man inte sköter sig kan man bli slagen av läraren i Indien. Några av de andra nickar igenkännande. Så är det även i Namibia, Madagaskar och Sydkorea. Sylvio Razafimandimbison från Madagaskar håller fram händerna med handflatorna upp och böjda fingrar för att visa var flickorna får smäll om de till exempel fuskar på proven.
- Pojkarna blir slagna där bak, säger han på engelska och pekar mot rumpan.
Yaroslav Yakymovych minns hur det var i Ukraina.
- Rasterna var korta. Man fick inte gå ut på rasten och inte heller stanna i klassrummet. Och det var mycket läxor, man skulle skriva fint och så.
Mycket läxor hade alla utom Kiefer Trenholm-Jensen från Kanada.
- Lärarna trodde inte på läxor. Vi fick bara läxor när vi inte hunnit färdigt med något på lektionen, säger han.
Om det är kallare än minus 30 grader eller mer än en halvmeter snö stänger skolan i Kanada. Det kallas snow day (snödag). Kiefer Trenholm-Jensen berättar också att man har egen lunch med sig, som man äter i klassrummet vid bänkarna. Men när man börjar högstadiet kan man köpa lunch.
Jeong-A Choi räcker upp handen. I Sydkorea fick man inte ha örhängen, smink eller långt hår.
- Kom man till skolan med långt hår så klippte lärarna av det, säger hon och formar fingrarna till en sax om sitt långa svarta hår.
Alla hade likadana gympakläder, berättar hon vidare. De hade ingen gymnastiksal och inga duschar. Gymnastiken var alltid utomhus. Då fick man leka med bollar, men aldrig på rasterna.
Nästan alla tycker att gymnastiken är mycket bättre i Sverige, för att man leker och har roligt.
- Här längtar man till gympan, säger Tuli Melber från Namibia.
FAKTA
Jobbig lista
I Madagaskar, Sydkorea, Indien och Ukraina rangordnas eleverna efter hur duktiga de är. Alla vet vem som är etta, tvåa, trea och så vidare. Det måste kännas jobbigt att vara sist!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!