Högre krav på smittade – så ska regionen smittspåra

Nu stramar regionen upp sina åtgärder vid smittspårning av coronaviruset. Detta efter nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Anna Gillman, biträdande smittskyddlakare i region Uppsala, berättar om de strängare åtgärderna vid smittspårning.

Anna Gillman, biträdande smittskyddlakare i region Uppsala, berättar om de strängare åtgärderna vid smittspårning.

Foto: TT/Magnus Hjalmarson Neideman/ Privat

Uppsala2020-08-05 05:00

Från och med nu blir regionen strängare när det kommer till smittspårning. 

Du som får ett positivt resultat på ditt coronatest kontaktas och uppmanas lista de personer du kan ha fört vidare smittan till. Därefter ombeds du att kontakta dessa. Så har det gått till även tidigare, i enlighet med smittskyddslagen.

Men det som förändras är att detta nu kommer att dokumenteras och följas upp. 

– Om det visar sig att du efter två dagar inte har informerat dina närkontakter, kommer vården att ta över och sköta smittspårningen, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i region Uppsala.

Denna hjälp ska nu erbjudas till alla, även lindrigt sjuka. Sjukvården har inte haft kapacitet att erbjuda detta tidigare, särskilt inte under juli månad då trycket på provtagningar var som högst.

Nytt är också att regionen sedan den tredje augusti har anställt fem särskilt utbildade smittspårare, som ska arbeta med just detta.

Är det tillräckligt för att alla som behöver ska få hjälp att smittspåra? 

– Det återstår att se. Det är den regionala organisationen Nära vård och hälsa som utför smittspårningsarbetet. I dagsläget har de fem smittspårare, men det finns beredskap för att anställa fler.

Anna Gillman räknar inte med att smittspridningen ska elimineras, men tror att uppstramningen kommer att hjälpa till att hålla den nere.

– Jag tror att chansen att folk tar riktlinjerna på allvar ökar om varje smittad eller närkontakt får personlig information, säger Anna Gillman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!