Byggoljudet vid Fyrisån plågar boende

Bullret runt byggarbetsplatsen vid Fyrisskolan har pågått i mer än en månad. Men trots att boende i närheten störs så ligger nivån inom rekommenderade riktlinjer.

Amir Hosseini och Mohammed Assayesh har lägenheter på var sin sida om ån. Båda säger att de störs av ljudet.
"Nu när det blivit varmare vill jag öppna fönstret, och det blir hela tiden att det här ljudet kommer, tidigt på morgonen." säger Mohammed Assayesh.

Amir Hosseini och Mohammed Assayesh har lägenheter på var sin sida om ån. Båda säger att de störs av ljudet. "Nu när det blivit varmare vill jag öppna fönstret, och det blir hela tiden att det här ljudet kommer, tidigt på morgonen." säger Mohammed Assayesh.

Foto: William Holmberg

Uppsala2022-05-02 05:00

Nere vid Fyrisån byggs just nu vad som är tänkt att bli lyxlägenheter. Grundarbetet har påbörjats, och i det ingår att slå ner pålar för att stabilisera bygget. Detta arbete tar sin tid och orsakar mycket buller. Eftersom bygget sker centralt i Uppsala är det många som drabbas – dels elever och personal på närliggande Fyrisskolan, och dels de som bor i hus och lägenheter i närheten. 

Amir Hosseinis sovrumsfönster vetter ut mot Fyrisskolan och bygget. Sedan en månad vaknar han till ljudet av pålmaskinernas dunkande.

– De börjar tidigt på morgonen, prick sju. Sedan håller de på i typ två timmar framåt, och sedan börjar de om mellan fem till sju på kvällen, berättar han.

Det värsta är lördagar, tycker han. Även då börjar det tidigt, ofta vid 07-tiden. Amir har varit i kontakt med byggföretaget men tycker inte att han har fått klara besked om hur länge det kan väntas hålla på.

– De säger inte själva när det ska sluta, det vill de inte säga. Om två veckor, eller sju veckor eller tolv.

På andra sidan ån, bakom polishuset, bor Mohammed Assayesh, som även han stört sig på oljudet. 

– För en månad sen tänkte jag hela tiden att det ska ta slut, men det blir aldrig slut på det här bankandet, säger han.

Men tiderna för pålandet följer de rekommendationer som satts av Naturvårdsverket. Mellan 07-19 är det tillåtet, förklarar Olof Öhlund vid Uppsala kommuns miljökontor. Han säger också att mätningar gjorts under de första dagarna av pålning, och att bullervärdena då hamnat inom godkända nivåer, om än inte med några stora marginaler.

– Man kan tycka att Naturvårdsverkets bullerriktvärden är högt satta – och det är de ju – men då väger man ju in att det handlar om en begränsad tid, säger han.

Erik Gunnarsson på HSB är projektledare för lägenhetsbyggandet vid Fyrisskolan. Han säger att det är beklagligt att folk blir störda av pålandet, men att de enligt mätningar som gjorts av byggföretaget NCC, som sköter byggandet, hållit sig inom godkända nivåer.

Han förklarar också att pålandet som skett på lördagar inte varit en del av den ursprungliga planeringen, utan något man sett sig tvungna att göra för att hinna ikapp tidsplanen, och som innebär att Fyrisskolan ska kunna ha öppet till hösten. Han säger dock att man nu är färdiga med pålandet på helger.

– Arbetet på lördagarna har varit olyckligt, men det hänger ju ihop med att vi vill lösa det för skolan på bästa sätt.

Vad tänker du om att folk tycker att det är störande med bullret?

– Vi förstår ju att det är störande, det är vi ju medvetna om. Samtidigt är det svårt när vi nu ser att vi håller oss inom riktlinjerna vi har från Naturvårdsverket. Då känner vi att det ändå är okej. Sedan förstår vi ju att det är tråkigt när det sker.

I maj ska pålandet för den andra och sista etappen av bygget påbörjas, den del av lägenheterna som ligger längs med Luthagsesplanaden. Pålningen i sin helhet förväntas pågå fram till ungefär mitten av juni, säger Erik Gunnarsson. 

Har ni informerat boende i närheten om hur länge det ska pågå?

– NCC har skickat informationsbrev till skolan för att tala om hur det jobbas lite grann, så att de ska hållas informerade. Det har vi även skickat till några grannföreningar som hört av sig till oss. Men det är klart man skulle kunna utvidga det utskicket, säger Erik Gunnarsson.

Riktvärden för buller

Naturvårdsverket har särskilda riktvärden för hur högt bullret från en byggplats får vara. Enligt hemsidan är riktvärdena "en utgångspunkt och vägledning för den bedömning som görs i varje enskilt fall. Särskilda skäl kan motivera avsteg från riktvärdena, såväl uppåt som nedåt."

Enligt Naturvårdsverkets rekommendationer är riktvärdena strängare före klockan sju på morgonen, och efter klockan 19 på kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!