Så hittar du den naturliga maten

Tiotusentals svenskar har läst journalisten Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken, där han beskriver hur onaturlig och fejkad den mat vi äter faktiskt är. Nu kommer uppföljaren.

Journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson råder konsumenterna att noga studera innehållsförteckningen på varorna. Ju kortare innehållsförteckning desto bättre.

Journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson råder konsumenterna att noga studera innehållsförteckningen på varorna. Ju kortare innehållsförteckning desto bättre.

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Uppsala2008-12-08 09:00
För den som blev skeptisk till den industriellt framställda maten efter den läsningen, kommer nu uppföljaren, Äkta vara.

Buljongtärningar, "färskt" bröd och falukorv. Hur fräsch är egentligen maten? Mängder av läsare hört av sig till Mats-Eric Nilsson efter att hans första bok kom ut förra året.
- De känner sig lurade av livsmedelsindustrin och läser innehållsförteckningar på ett helt annat sätt än förut. Många har börjat baka sitt eget bröd, på grund av alla tillsatser som finns i de bröd vi hittar i butikerna, berättar han.

Men de skeptiska kunderna har haft svårt att veta hur de ska hitta de alternativa varorna utan tillsatser. Något som den nyutkomna boken Äkta vara - guiden till oförfalskad mat, är tänkt att ge svaret på.
Det som har förvånat Mats-Eric Nilsson mest, när han har jobbat med sina böcker, är hur utbrett fusket med maten faktiskt är.
- Det genomsyrar hela butikerna, hylla efter hylla, kommenterar han.

Vad ska man absolut undvika att äta?
- Allt som innehåller smakförstärkare, färgämnen och aromämnen tycker jag att man ska undvika. Dessa produkter innehåller inte tillräckligt bra råvaror utan måste sminkas upp med dessa tillsatser.

Är alla E-ämnen dåliga?
- Ibland kan det kanske behövas konserveringsmedel, men i övrigt bör man kunna klara sig utan tillsatserna.

Kan man lita på att den Kravmärkta maten är bra?
- Nej, det kan man inte. Kravmärkt mat är ofta mer naturlig och innehåller färre tillsatser, men det är ingen garanti för äkta vara.

Blir den här maten mycket dyrare?
- Något dyrare brukar det nog bli för de flesta. Men det beror på hur man lägger om sina inköp. Om man är van vid hel- och halvfabrikat och i stället börjar laga sin mat från grunden blir det ju billigare.

Lever du själv som du lär?
- Jag försöker undvika tillsatser i så stor utsträckning som möjligt. I början tog det mycket längre tid att handla, men nu är det snitslad bana genom butiken.
Mats-Eric Nilssons tips
+ Ägna ytterst kort tid åt förpackningens framsida och gå direkt på innehållsförteckningen.
+ Fundera över vilka ingredienser du själv skulle ha använt och undvik produkter som innehåller en massa annat.
+ Om du väljer mellan olika produkter - ta den som har kortast innehållsförteckning.

Den "fejkade" maten
+ Fabrikstillverkat bröd kan innehålla upp till 16 olika kemikalier för att det ska upplevas som färskt, trots att det inte längre är det.
+ De tillsatser som ska öka hållbarheten på maten utgör endast en tiondel. Nio av tio är i stället i någon mening kosmetiska och tillsätts för att påverka livsmedlens smak, konsistens, färg och utseende.
+ En genomsnittlig konsument i den industrialiserade världen får varje år i sig 6-7 kilo livsmedelstillsatser av olika slag.
Källa: Den hemlige kocken och Äkta vara (Ordfront)

Smörgåsskinka
Trixandet har gått så långt att man måste tala om när en produkt inte är manipulerad. En vanlig smörgåsskinka kan, förutom antioxidationsmedel och konserveringsmedel, innehålla såväl sockerarten dextros som E 621 - som är den ifrågasatta smakförstärkaren mononatriumglutamat. Dessutom injiceras många skinkor med så mycket vatten att köttinnehållet sjunker kraftigt, och för att binda vattnet tillsätts så kallade polyfosfater, E 450-452, som innan Sverige gick med i EU inte fick användas på detta sätt. I rökt skinka fuskas röksmaken ofta fram med hjälp av aromämnen.

Falukorv
En falukorv behöver inte innehålla mer än 40 procent kött och i det begreppet ingår en stor andel fett och bindväv. Ofta tillsätts stora mängder vatten och för att binda vattnet används stabiliseringsmedlet E 450 (natrium-, kalium- och kalciumfosfater), som tidigare var förbjudet i falukorv.

Balsamvinäger
Merparten av den balsamvinäger som säljs är vanlig vinäger som blandats med druvmust och färgats med brun karamellfärg. Riktig balsamvinäger framställs, till skillnad från annan vinäger, inte av vin. Utgångspunkten är i stället den färska druvmusten som under tolv till tjugo timmar långsamt kokas tills den blir något trögflytande. Äkta balsamvinäger går under namnet aceto balsamico tradizionale.

Buljong
Få produkter är så packade med tillsatser som buljongtärningar. En enda smakförstärkare brukar inte räcka. Vanligtvis kommer smakförstärkarna tidigt i innehållsdeklarationen, vilket betyder att de förekommer i stor mängd. De mer exklusiva färdiga fonderna som säljs på flaska är lika fulla av tillsatser. Den enda påtagliga skillnaden är att de dessutom innehåller förtjockningsmedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!