Så har restaurangerna klarat sig: "Går åt rätt håll"

Det har varit ett dystert 2020 för restaurangbranschen. Två av Uppsalas restaurangkoncerner, Triller Mat och Bröd och Plockgruppen, har drabbats hårt under coronapandemin – men är ändå optimistiska inför framtiden.

Till vänster: Anders Törnkvist, Stefan Wahlstrand och Mats Naesström, som är tre av fem delägare i Plockgruppen.
Till höger: Lotta Triller, vd för Triller mat och bröd.

Till vänster: Anders Törnkvist, Stefan Wahlstrand och Mats Naesström, som är tre av fem delägare i Plockgruppen. Till höger: Lotta Triller, vd för Triller mat och bröd.

Foto: Niklas Weimer

Uppsala2020-08-29 21:01

Restaurangbranschens kris under coronapandemin är väldokumenterad. Men nu har läget ljusnat något – åtminstone för Plockgruppen i Uppsala. Det menar Stefan Wahlstrand, delägare och platschef på restaurang Plock.

– Det har definitivt blivit bättre sedan vi öppnade vår uteservering. Folk har vågat sitta ute mer än man har velat gå in i en lokal. Det känns också skönt att idrottsevenemang nu får öppna för publik. Det är ett tecken på att det går åt rätt håll, säger han.

I början av 2020 hade Plockgruppen tre olika matställen: restaurang Plock, restaurang Loco samt en matstudio i Boländerna. Men i dagsläget är det bara aktivitet på restaurang Plock. Matstudion har inte stängts permanent, men verksamheten ligger för tillfället på is. Den största anledningen till det är att studion vanligtvis främst används till företagsevent, som samtliga ställts in under coronakrisen. Som en nödvändig åtgärd såldes å sin sida Restaurang Loco i april.

Plockgruppen har inte behövt varsla, men köks- och restaurangpersonalen är permitterade till 60 procent.

2018 landade restaurang Plocks omsättning på 20,6 miljoner kronor. De nivåerna räknar Stefan Wahlstrand inte med att bolaget kommer att nå upp till när 2020 summeras. 

– Omsättningen har gått ner. Mars och april var tungt, men tack vare likviditet och snabba åtgärder har vi klarat oss bra. Det har såklart inte varit som vanligt, men vi känner oss mindre oroliga inför hösten.

Finns det någon risk att ni måste stänga eller sälja restaurang Plock?

– Nej, det gör det inte.

Plockgruppen är långt ifrån ensamma om att stänga ner delar av sin verksamhet på grund av coronakrisen. Men det finns också undantag. I det facket hamnar kafé- och konditorikedjan Triller Mat och Bröd. Istället för att stänga ned valde bolaget att fullfölja planerna att öppna upp restaurangen Brasserie 21 vid Studenternas i juli.

– Det är klart att det inte är den bästa tiden för att öppna ett nytt ställe. Det gick lite trögt i början, men nu har det kommit igång så det blir nog bra, säger Lotta Triller, vd för Triller Mat och Bröd.

Triller Mat och Bröd har tvingats reducera personalstyrkan under sommaren, men har inte behövt permittera någon befintlig personal. Det har man stödinsatser att tacka för, menar Lotta Triller. Hon lyfter framförallt fram hyreslättnader och sjuklöneersättningen som viktiga stöd.

Utöver Brasserie 21 driver Triller Mat och Bröd tre caféer, ett bageri, en butik samt restaurangen Klostergatan 5. Det är just den sistnämnda där coronapandemin märkts som mest, menar Lotta Triller.

– När vi öppnade Klostergatan 5 var tanken att det skulle vara lite trångt och mysigt. Det var det också i början, men nu passar det inte så bra. Om det blir kallare och man därför inte längre har möjlighet att sitta ute går det inte riktigt ihop. Då kan det bli svårt.

Det ekonomiska läget för Triller Mat och Bröd är ansträngt, men under kontroll. Lotta Triller är medveten om att en eventuell andravåg av coronaviruset i höst skulle slå hårt mot verksamheten, och säger att värstascenarion ligger i bakhuvudet och gnaget. Samtidigt lyser en framtidstro igenom.

– Jag känner mig åtminstone mer optimistisk nu än i maj.

UNT har även försökt nå Svenssonskoncernen, som har flera restauranger i stan. David Åström, vd för koncernen, avböjer dock medverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!