Polisen har följt gängens krypterade telefoner

Efter ett europeiskt samarbete har polisen lyckats knäcka de kriminellas krypterade telefoner.

Linda Staaf, chef för underrättelsetjänsten vid NOA, förklarar hur polisen använt sig av krypterad information för att förhindra brott.

Linda Staaf, chef för underrättelsetjänsten vid NOA, förklarar hur polisen använt sig av krypterad information för att förhindra brott.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Uppsala2020-07-08 20:23

Verktyget heter EncroChat och är krypterade telefoner som använts av kriminella nätverk. Enligt polisen har de varit svårare att övervaka än vanliga telefoner och i Sverige har det lett till att polisen gripit ett antal personer kopplade till den organiserade brottsligheten.

– I Storbritannien sa man att det var som att ha en infiltratör i varje kriminellt nätverk och vi delar den bilden. Vi har följt hur man planerat mord och då har vi ingripit innan det skett. Människoliv är inte mycket värda i de här miljöerna, det krävs lite för att planera mord och oftast beror det på en skuld, hämndaktion eller narkotikakonflikt, säger Linda Staaf, chef för underrättelsetjänsten vid NOA.

Att polisen gått ut med informationen offentligt är ingen slump.

– Vi hade aldrig berättat i media om vi inte visste att de kriminella redan kände till det. Det finns ingen kommunikation kvar på de telefonerna, säger Linda Staaf.

Underrättelsetjänsten arbetar ständigt med att upptäcka brottslighet som inte anmäls till polisen och den krypterade kommunikationen är bara ett av många sätt för polisen hitta information och ligga före de kriminella.

Enligt polisen har de följt kommunikation över hela landet, men framförallt i områden med våldskriminalitet. Region Mitt, som innefattar Uppsala, har också varit delaktiga.

– Jag kan inte uttala mig kring detaljer om de krypterade verktygen, men jag kan säga att vi i region Mitt har varit engagerade i operationen, säger Jonas Eronen, presstalesperson polisregion Mitt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!