Så här kan Kungsängen i Uppsala förändras

Stora delar av årummet i Uppsala, från innerstaden till Ekoln, kan få en rejäl ansiktslyftning under de kommande åren. Diskussioner om framtida gästhamn och idrottsanläggningar kan ta fart redan till hösten.

Illustration, från Tengbom/Naturvårdsbyrån,visar hur det skulle se ut om man byggde en evenemangsarena och en fotbollsarena på östra sidan om Fyrisån, mittemot Studenternas idrottsplats.

Illustration, från Tengbom/Naturvårdsbyrån,visar hur det skulle se ut om man byggde en evenemangsarena och en fotbollsarena på östra sidan om Fyrisån, mittemot Studenternas idrottsplats.

Foto:

Uppsala2008-08-04 00:01
Under sommaren har kommunen fått in detaljerade beskrivningar från de arkitektkontor som har uppdraget att ta fram förslag. Bland annat beskrivs i detalj hur Studenternas idrottsplats skulle se ut med ny fotbollsarena och flyttad friidrottsarena. Här är några av de många olika förslag som arkitektfirmorna jobbat med:
* En evenemangsarena med is och en fotbollsarena öster om ån.
* Ny fotbollsarena väster om ån vid Studenternas, med möjlighet till 15 000 åskådare.
* En esplanadbro över Fyrisån, i Kungsängsesplanadens förlängning. Trafiken föreslås vara av samma princip som på Islandsbron.
* Vattenpark på båda sidor om årummet, i höjd med reningsverket.
* En gästhamn för båtar, i närheten av evenemangsarenan.

- En viktig fråga som belysts i de parallella uppdragen är volymstudien. Är det möjligt att få in allt som har ett idrotts-och rekreationsvärde att kännas stadsnära? säger Karin Åkerblom, processledare för stadsutveckling på kommunledningskontoret.
Kommunalrådet Gunnar Hedberg (m) tror att vissa av projekten kan vara genomförbara inom några år.
- Jag hoppas att väldigt mycket ska kunna plockas ur förslagen.

Enligt Gunnar Hedberg handlar det inte om år 2050 när man pratar om det framtida årummet. En sportarena på till exempel östra sidan skulle kunna uppföras inom några år, hävdar han.
- I våras startade vi processen med att ta fram en ny översiktsplan. Det arbetet ska vara klart till 2010.
Bland förslagen finns en ny uppställningsplats för båtar strax sydost om Kungsängsleden. Där har kommunen i dag ytor för kompostering. Båtar som i dag står uppställda intill reningsverket skulle alltså flyttas.
- Det är intressant att man kan ha kvar båtarna nära stan, samtidigt som vi kan utnyttja ytorna norr om bron på ett annat sätt. Det är en stor vinst att komplettera åstråket söder om Studenternas med idrottsanläggningar, så att attraktionerna ligger centralt och kan nås med kollektivtrafik.

De många förslagen lär orsaka debatt i höst. Miljöpartiet jobbade under förra mandatperioden för att utveckla årummet söder om Kungsängsleden till ett naturreservat. Niclas Malmberg (mp) är besviken över den inriktning som diskussionerna fått.
- Nu har man begränsat naturreservatet till ett mindre område. I stället går man fram med förslag på olika typer av bebyggelse. Det gillar vi inte.
Han är även kritisk till att det spekuleras om en ny bilbro över Fyrisån.
- I trafikplanen var vi eniga om att inte ha en ny bilbro. Den kommer att stjäla resurser från satsningen på spårbunden trafik.

På politisk nivå finns det en arbetsgrupp som kommer att titta vidare på förslagen.
- Min förhoppning är att vi med förslagen som inspiration under hösten sätter igång med detaljstudier kring olika frågor, till exempel hur vi ska utveckla studenternas IP och var vi ska lokalisera framtida ytor för båtplatsen. Nu vet vi ju vilka ytor som krävs för olika verksamheter, säger Karin Åkerblom.
Fakta:

Kommunstyrelsen utlyste i början av året en idétävling för utvecklingen av stråket längs Fyrisån, från innerstaden till Ekoln. Tre olika arkitektkontor arbetar med parallella uppdrag där man fått utveckla olika idéer för Fyrisån.
I tävlingen ingår bland annat att koppla samman idrotts- och arenaområdet med årummet söderut. Syftet är att utveckla båda sidorna om ån fram till Kungsängsleden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!