Så hanterar partierna hot

Att politiker utsätts för hot och trakasserier är inget ovanligt. UNT har frågat några av Uppsalas partier hur de hanterar problematiken.

Hatord på nätet.

Hatord på nätet.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Uppsala2016-01-29 12:44

I torsdags skrev UNT om de grova hoten mot moderaten Alexander Bengtsson och under de senaste åren har hot och trakasserier mot politiker uppmärksammats mer och mer.

Lars-Peter Swärdh är partiombudsman för Moderaterna i Uppsala län och han upplever det som att hoten mot politiker har ökat på senare år.

– Jag har ju varit med ett tag och vi har märkt att det är stökigare i dag, det riktas mer hot mot oss nu och många utsätts för grova hot.

Vad gör ni när en partikollega utsatts för hot?

– Vi försöker stötta våra medlemmar så gott vi kan, när det behövs tar vi också in hjälp utifrån och om man behöver det uppmanar vi personer att söka professionell hjälp.

Han berättar att de har ett samarbete med polisen och poängterar vikten av att anmäla hot till polisen, så att de kan avgöra hur allvarliga de är.

– Det ska inte individen behöva pussla med.

– I Liberalerna har vi rutinen att kontakta kommunens säkerhetschef för att få hjälp att bedöma hur vi bör agera när partiföreträdare mottar hot. Den rutinen har vi använt oss av senast idag då kommunalråd Mohamad Hassan nyligen mottagit mycket otrevliga och allvarliga hot, säger Helena Hedman Skoglund som är politisk sekreterare för Liberalerna i Uppsala.

Hon säger att de också kontaktar Liberalernas riksorganisation för att få rådgivning och stöd.

– När en partiföreträdare mottar hot är rutinen att denna kontaktar gruppledaren som sedan ser till att hjälpa till med det som behöver göras och även finns tillgänglig för annat stöd som kan behövas.

Socialdemokraterna i Uppsala län meddelar att hot är relativt ovanliga, men precis som Moderaterna betonar de vikten av att polisanmälan görs. Utöver anmälan försöker de reda ut vad som hänt och informerar partiets säkerhetsavdelning på central nivå och säkerhetsavdelningen hos de organ som politikern är aktiv inom, kommun, landsting eller riksdag.

Simon Alm är ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala, där rutinerna är snarlika.

– Om det händer gör vi en polisanmälan, samt internrapportering där vi sammanställer omfattningen av hoten.

Har ni haft problem?

– Vi hade två fall i valrörelsen, i ett av fallen blev gärningsmannen senare dömd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!