Så hanterar förskolorna pandemin: Litar på föräldrarna

Coronapandemin har bidragit till att Uppsalas förskolor fått ändra sina rutiner. Det betyder att barnen får spendera mer tid utomhus.

"Precis som Folkhälsomyndigheten har vi förtroende för att vårdnadshavare är ärliga och att de följer rekommendationer", säger Stina Hultén, områdeschef för förskolor på Uppsala kommun.

"Precis som Folkhälsomyndigheten har vi förtroende för att vårdnadshavare är ärliga och att de följer rekommendationer", säger Stina Hultén, områdeschef för förskolor på Uppsala kommun.

Foto: Pressbild/Håkon Mosvold Larsen, TT

Uppsala2020-10-11 12:03

Stina Hultén, områdeschef för förskolor på Uppsala kommun, berättar att pandemin har medfört många förändringar i förskoleverksamheternas rutiner. Förändringarna utgår från Folkhälsomyndighetens riktlinjer som sedan anpassats.

Ett övergripande mål har varit att ha mer utevistelse.

– Vi har försökt ställa om så mycket som möjligt till undervisning utomhus. Hur det implementeras på de olika förskolorna beror på deras förutsättningar. Ibland äter man utomhus också, säger Stina Hultén. 

De har även ställt in stora sammankomster som föräldramöten. Istället har man träffats utomhus, digitalt eller i mindre grupper. Bara en person får hämta och lämna på förskolorna så att färre personer ska vara där samtidigt och på vissa hämtar och lämnar man utomhus.

Det finns nya städrutiner där personal torkar av bord och handtag extra mycket. Handskar och engångsmaterial används mer trots att man tidigare försökt undvika det med tanke på miljön. Barnen uppmanas tvätta händerna oftare. 

– Många föräldrar har berättat att deras barn blivit bättre på att tvätta händerna hemma.

I början av pandemin var många hemma från förskolan, både barn och anställda, men med tiden har fler varit närvarande. Enligt senaste statistiken från Försäkringskassan ansökte 3876 personer i Uppsala län om tillfällig föräldrapenning under vecka 38. Vecka 12 var det högst tryck i länet, då 7455 personer ansökte. Tidigare varierade det mellan olika områden hur hög frånvaron var, då vissa områden var mer drabbade.

– Vårt mål har varit att hålla alla enheter öppna och förskolorna har gjort ett fantastiskt jobb med att samarbeta när det varit mycket personal borta på en förskola, säger Stina Hultén. 

Tidigare har föräldrar uppmanats hålla sina barn hemma vid minsta symtom, men efter att Folkhälsomyndigheten 31 augusti gick ut med nya direktiv ändrades riktlinjerna tätt inpå. Det innebar att ett barn med lättare symtom som varit sjukt i minst sju dagar får komma till förskolan förutsatt att barnet är piggt och har ett gott allmäntillstånd. 

Finns risken att sjuka barn kommer till förskolan?

– Precis som Folkhälsomyndigheten har vi förtroende för att vårdnadshavare är ärliga och följer rekommendationer.

Om ett barn inte är tillräckligt friskt så rings vårdnadshavarna upp. Stina Hultén upplever dock att de flesta har varit förstående och att samarbetet med föräldrar har fungerat bra. 

FHM:s rekommendation

Ofta har barn i förskoleåldern lätta besvär som snabbt går över och som inte är tecken på covid-19. Då behöver man inte vara hemma från förskolan eller dagbarnvårdaren. Det kan till exempel handla om enstaka hostningar eller att näsan rinner efter att man varit ute. Därför kan man som personal avvakta och se om besvären försvinner innan man skickar hem barnet. Det är också viktigt att barn som har till exempel allergi och astma inte drabbas av frånvaro mer än andra barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!