Samtidigt som dagarna sakta blir kortare är semestern slut för många och det har blivit dags att återgå till jobbet, vilket för många kan leda till ångest. Enligt psykologen Henrik Wiman från Uppsala är det fullt naturligt att sakna sin semester.
– Många upplever att de inte är tillräckligt utvilade efter semestern. Eftersom stress och ångest är närbesläktade känslor som båda leder till en uppvarvning av kroppen är det inte konstigt att man kan må dåligt när man återgår till vardagen, förklarar Henrik Wiman.
Enligt en spansk studie drabbas ungefär en tredjedel av befolkningen av vad som ibland kallas för "efter semester-syndromet", där ångest, trötthet och depression kan uppstå. Samtidigt drabbas drygt fem procent av svenskarna av diagnosen årstidsbunden depression.
Henrik Wiman – som också driver Instagram-kontot "@psykologenhenrik" med över 100 000 följare – tar ofta emot klienter som upplever arbetsrelaterad ångest. De flesta är i 35-årsåldern och uppåt – en ålder då många enligt Henrik har ett fullspäckat schema med småbarn och hushåll som ska tas hand om.
– Var ärlig med hur du känner. När du accepterat känslan, fråga dig själv var den kommer från. Det är fullt förståeligt att du kommer sakna en rolig semester. För andra kan det vara ett uppvaknande. Kanske är det något på jobbet som tynger dig? Kanske är det något du själv kan påverka?
Men innan man bestämmer sig för att söka hjälp hos en psykolog eller tar till större åtgärder yrkesmässigt kan det räcka med att helt enkelt fokusera på rätt saker.
– Ogillar du din chef, lägg din energi på dina trevliga kollegor. Är kollegorna inte bra, fokusera på det du gillar med ditt jobb.
Att ta vara på livet utanför jobbet är också viktigt.
– Nuförtiden är jobbet inte allt. Försök att göra de andra tårtbitarna av ditt liv större. Planera in aktiviteter med din familj och dina vänner eller engagera dig i en förening. Lägg inte alla ägg i samma korg helt enkelt, säger Henrik Wiman.
Även om vi kanske inte alltid vill erkänna det spelar också rutinerna en viktig funktion i våra liv, menar Henrik Wiman.
– Vi mår ganska bra av att ha någonting som gör att vi kommer upp ur sängen och skapar rutiner. När det tas ifrån oss kan det lätt bli en baksmälla. Det syns ofta på de som haft en intensiv period med en temporär anställning.