Tor Nylinder är 26 år gammal och jobbar som produktionsplanerare på ett sågverk i Umeå. Men det är inte därifrån han kommer. Han växte upp i Sunnersta med två bröder och sin mor och far. Och granarna.
– Det började med att far köpte en skogsfastighet. Sedan tyckte vi att det skulle vara kul att sälja några granar till grannarna. Första året sålde vi kanske tre stycken. Det var inte meningen att jag skulle hålla på i 15 år till.
Att sälja granar var först ett kul sätt att få ihop pengar till somrarna, då bröderna brukade åka iväg och flugfiska. I dag har Tor Nylinder granodlingen som en hobby. Han bor uppe i Umeå, men under den intensiva decembermånaden bor han hemma hos sina föräldrar i Uppsala. Marken som odlingen står på köpte han och hans två bröder för ett tiotal år sedan. De satte ut en "sökes"-annons i UNT och de fick napp rätt så fort.
– Jag tror att det var en villaägare som sålde marken till oss. Han hade fått den på köpet när han köpte huset, men ville inte ha den.
Nu för tiden köps och säljs många julgranar på stora köpcentrum, och julstämningen kan nästan försvinna i folkmängden. Man plockar med sig en julgran i farten på väg mot julklapparna. Tor Nylinder vill se en ändring på det.
– Det roligaste jag vet är att se när hela familjer kommer för att välja ut sin julgran. Jag vill att det ska vara en speciell sak att köpa julgran.
I dag konkurrerar lokala julgransodlare med importerade granar från Danmark och Skåne. Men Tor är inte upprörd över att de flesta granar på marknaden är där ifrån, han blir sporrad.
– Mina upplandsgranar säljer bättre för varje år. Jag blir mest sporrad att fortsätta.
En stor fördel med närodlade granar är att de är mycket färskare än de granar som transporterats långa sträckor.
– Jag kan garantera att mina granar är huggna i december, så de håller länge.
Tor Nylinder har också en speciell relation till sina granar. Det är som att han får se dem växa upp.
– Man går runt där och klipper dem och tänker att några inte kommer klara sig, men så kommer man tillbaka nästa säsong och ser att de blivit bättre. Ger man dem tid så kan de återhämta sig och bli riktigt fina.
På frågan om han kommer att satsa mer på granodlingen och expandera blir han lite tveksam.
– Jag är nöjd som det är nu. Jag ser en potential att växa och det skulle vara roligt, men jag vill så himla mycket annat också. Å andra sidan trodde jag inte att det skulle bli såhär heller, så vem vet.
I klippet ovan kan man se en annan - minst lika nöjd - granordlare som sjunger för sina kunder. Gunnar Pettersson har sålt granar i 60 år, och mer om honom kan man läsa här.