Så håller du barnen friska

I samband med skolstarten ökar även risken för smittspridning av olika förkylnings- och magsjukevirus. Därför är det viktigt att lära barnen om handhygien och hosthygien, förklarar Mats Ericsson, smittskyddsläkare vid Region Uppsala.

Smittorisk. När skolan börjar ökar även risken för virussjukdomar.

Smittorisk. När skolan börjar ökar även risken för virussjukdomar.

Foto: Kallestad, Gorm

Uppsala2017-08-22 13:28

Det är på grund av att människor samlas och möts som spridningen av olika virus ökar.

– Det som man fångat upp var och en för sig under sommaren delar man nu med sig till andra. Man övertar varandras virus vilket i sin tur leder till en ökad smittspridning, säger Mats Ericsson, smittskyddsläkare vid Region Uppsala.

Nu under sensommaren och den tidiga hösten är det framförallt olika former av virus som är vanligast. Förkylningsvirus med symptom som hosta och ont i halsen är vanligt. För förskolebarn är det mer aktuellt med magsjuka av olika slag. Utbrott av exempelvis vinterkräksjukan kan komma under hela året.

– I de yngre åldrarna förekommer även rotaviruset som kan ge en allvarligare magsjuka. Flera landsting erbjuder redan vaccination mot det till alla spädbarn, här i Uppsala kommer vi börja med det nästa år.

Vad bör man tänka på för att undvika förkylnings- och magsjukevirus?

– Handhygien och hosthygien är det viktigaste. Man bör vara noga med att tvätta händerna och om man hostar så bör man göra det i armvecket, säger Mats Ericsson.

Sommaren är vad man kan kalla för en lågsäsong när det kommer till den här typen av infektionssjukdomar. Då är det istället vanligare med vissa matförgiftningar. Under hösten ökar infektionssjukdomarna, någon gång innan jul brukar influensan sprida sig och kulmen brukar nås strax efter nyår, enligt Mats Ericsson.

Hygienråd

Med en god hygien kan smittvägarna brytas. Att tvätta händerna noggrant med flytande tvål och vatten är en viktig åtgärd för att förhindra att smittan sprids vidare. Handtvätt för barn och vuxna rekommenderas, före alla måltider, efter toalettbesök, efter blöjbyte, efter att ha snutit näsan, när händerna är smutsiga.

Lär barnen att hosta och nysa i armvecket. Använd engångsnäsduk när näsor ska snytas. Håll naglarna kortklippta eftersom smuts och bakterier lätt samlar sig där. Byt och/eller koka barnets napp och tvätta snuttefilten regelbundet. Om leksaker tas med till förskolan ska de vara rena (gäller speciellt textilleksaker).

Om barnets kläder har förorenats med avföring eller kräkning på förskolan läggs de direkt i en plastpåse för tvätt i hemmet.

Virus kan överleva länge i textilier. Bakterier kan till och med föröka sig i fuktiga textilier, särskilt om det finns matrester och annan smuts på dem. I infektionstider bör man därför tänka på att byta till rena kläder varje dag på förskolan.

Källa: Region Uppsala, broschyren "FRISK"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!