– Med största sannolikhet har jag haft covid-19. Alla symtom tyder på det. Men jag vet inte säkert, jag var aldrig på sjukhus. Nu vill jag ha en bekräftelse på att jag har haft sjukdomen, säger Mohamad Hassan, när vi väntar på hans tur.
Vi är på byrån Resecentrum vaccinationer. Det är en person före och ytterligare sexton har inbokade tider under dagen.
Mohamad Hassan var sjuk i slutet av mars. Han hade tre veckor med jobbiga symtom och en veckas återhämtning.
– I början kändes det som om jag hade ett tungt skåp på bröstet när jag skulle andas. Jag gick hemma och fick tänka aktivt på varje andetag luft jag försökte dra in. Det var extremt otrevligt.
Han fick även frossa och feber samtidigt och en stickade, domnande känsla i hela kroppen. Han beskriver den som om hela huden blivit solbränd.
– Jag vet att testernas tillförlitlighet inte är 100 procent. Om testet visar att jag har haft covid-19 kanske jag kommer att agera på lite annat sätt än innan. Och så tycker jag att det är bra om min omgivning får veta att jag har haft covid, säger han och skojar om att trycka upp en t-shirt med orden: "Jag har haft covid-19."
Kommer du att börja kramas?
– Jag längtar efter att få krama folk, och kramar tror jag att de flesta av oss saknar mest. Men jag kommer inte börja krama folk ohejdat i min omgivning om jag får veta att jag har haft covid-19.
Caisa Salmonsson är intensivvårdssjuksköterska och ska sköta provtagningen. I cirka två veckor har vaccinationsbyrån utfört antikroppstester. Det sker i privat regi och den som vill bli testad får betala vad det kostar. Testet som används är inte det självhjälptest som kritiserats av Läkemedelsverket. Det kräver ingen insats av laboratorier och belastar därmed inte den ordinarie sjukvården.
– Med det här testet kan vi med stor säkerhet säga vilka som har haft covid-19. Men vi kan inte säga någonting om immunitet eller motståndskraft. Det forskas på det nu, men i dagsläget saknas den kunskapen, säger hon.
Vi går in i ett litet rum. Caisa Salmonsson drar på skyddshandskar och gör ett hastigt stick i Mohamads långfinger. Hon trycker fram droppar av blod och duttar dem på en plaststicka. Sen tillsätter hon framkallningsvätska.
– En del tycker det liknar ett graviditetstest, säger Caisa Salmonsson under minuten vi väntar på svaret.
På stickan, som till en början endast har ett blått streck i resultatfönstret, börjar det vita fältet omvandlas till grått. Det gråa smyger upp till bokstaven M som står för antikroppen IgM och sen vidare mot G för antikroppen IgG.
– Ditt prov visar positivt, grattis! Du har haft covid-19, säger Caisa Salmonsson efter någon minut.
Mohamad Hassan ler nöjt.
– Jag är lättad. Nu har jag fått mitt kvitto. Det känns som om jag blivit godkänd efter att ha gjort en tenta, säger han och håller sitt provsvar, som kostade 750 kronor, hårt i handen.
Hur ska man då tolka resultat? Kan den som vet att den haft covid-19 ändra sin livsstil och umgås mer?
Frågan går till Caisa Salmonsson.
– Nej, även den som fått positivt svar ska fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering. Inte minst av respekt för den sjukvårdspersonal som sliter för att vårda dem som är sjuka. Nu går vi mot semestertider och det kommer att bli ont om personal.