De senaste åren har andelen niondeklassare i Uppsalas kommunala skolor som når gymnasiet blivit mindre och mindre. Men när det senaste resultatet för de kommunala skolorna presenterades under onsdagen pekade pilarna uppåt igen. Nära 80 procent av eleverna är behöriga till yrkesprogrammen och 75 procent till naturprogrammet.
– Det är ett styrkebesked från lärare och rektorer som trots stora utmaningar har lyckats förbättra resultaten. Samtidigt kan jag inte vara nöjd när jag fortfarande ser hur barn inte når gymnasiet eller tar en gymnasieexamen, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Enligt utbildningsdirektör Birgitta Pettersson är en trolig anledning till det positiva resultatet att kommunen nu har samlat alla skolformer under en och samma nämnd och därför kan ha en bättre uppföljning på elevernas utveckling. En annan förklaring är att man tidigare år tagit emot en stor andel nyanlända som kommit in mitt i årskurs 9.
Från oppositionens sida menar man att resultatet gällande gymnasiebehörigheten är långt ifrån tillräckligt.
– Det är katastrofsiffror för en kommun som Uppsala. Nedgången från tidigare har varit betydligt högre än den uppgång som vi ser nu och varje elev som inte klarar kraven för gymnasiet är ett misslyckande, säger Mohamad Hassan, kommunalråd för Liberalerna.
Det nya resultatet visar på att det fortfarande är stora skillnader mellan olika skolor i staden. På Kvarngärdesskolan är det till exempel 5 procent av eleverna som inte klarar kraven för gymnasiet medan den siffran på Björkvallsskolan och Gottsundaskolan ligger på 30 procent. Caroline Hoffstedt ser utbyggnaden av Uppsala som en möjlighet att förändra ojämlikheten.
- Skolan har ett jätteviktigt uppdrag i att kompensera för de olika villkor som barn växer upp med. Vi måste fortsätta ha bra koll på skolorna och göra särskilda fortbildningsinsatser där det behövs. När vi fortsätter utbyggnaden av fler skolplatser finns det en möjlighet att få en bredare elevsammansättning, säger Caroline Hoffstedt.
Även andelen som tar examen från gymnasiet ökar. Bland yrkesprogrammen har andelen som tar examen ökat från 87,2 till 89,2 procent på ett år.
Vad gäller Uppsalas kommunala förskolor uppger nästan 100 procent av föräldrarna att deras barn trivs i förskolan. Andelen positiva svar när det gäller hur man ser på barnens lärande och utveckling är lägst i Boländerna, Danmark och Sävja. Där svarade 80 procent av föräldrarna att de är positiva.