Så går det för Uppsala universitet

Uppsala universitet gick med 21 miljoner kronor i förlust 2015, och räknar med att kostnaderna ska vara större än intäkterna i flera år framåt.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-02-24 16:37

Men det är förluster som är planerade och till och med eftersträvade förklarar rektor Eva Åkesson:

– Underskottet kompenseras med hjälp av vårt myndighetskapital, pengar som universitetet tilldelats för att satsningar ska kunna göras och som vi nu kontinuerligt kommer att kunna ta i anspråk då verksamheterna byggs ut.

För 2015 redovisar Uppsala universitet 1,3 miljarder kronor som myndighetskapital, och i budgetunderlaget för åren 2017-2019 som konsistoriet tog del av vid sammanträdet på måndagen, framgår att myndighetskapitalet 2019 kommer att ha sjunkit till 867 miljoner kronor.

Totalt omsatte Uppsala universitet 6,5 miljarder kronor 2015.

Eva Åkesson lyfte flera positiva trender i samband med årsredovisningen för 2015:

– Vi har fortsatt att öka andelen kvinnliga professorer, den är nu 26 procent. Glädjande är också att antalet vetenskapliga publikationer ökar, liksom att antalet betalande utländska studenter växer. Från att ha varit drygt 100 personer år 2011 när avgifter infördes för studenter från länder utanför EU, var det 503 år 2015, och nu har antalet studenter som betalat anmälningsavgift för att delta i studier på avancerad nivå ökat med 70 procent jämfört med förra året.

Något oroande anser Eva Åkesson det vara att alltfler studenter väljer program och inte fristående kurser.

– Vi har totalt omkring 25 000 helårsstudenter, av dem läser 7 500 fristående kurser. Det bra att många väljer programstudier, men med fristående kurser går det att bygga på kunskaper kontinuerligt under livet och det är en möjlighet vi ska värna.

I budgetunderlaget för åren fram till 2019 uttrycks oro för bland annat två forskningsområden som helt eller delvis finansierats av Sida. Det gäller SWEDESD (Swedish International Centre of Education for Sustainable Development) som inrättades 2008 på dåvarande Högskolan på Gotland, och ISP, International Science Programme som funnits sedan 1961.

SWEDESD uppdrag är att underlätta kompetensutveckling inom utbildning och hållbar utveckling i länder som Sida samarbetar med. Anslagen till centrumet räcker till och med 2016.

ISP delfinansieras av Sida och är sedan 1961 ett samarbete mellan svenska och internationella universitet inom forskningsprojekt och för högre utbildning i kemi, matematik och fysik.

– Vi hoppas att anslagsansökan för SWEDESD bemöts positivt. Minskade bidrag till ISP kommer att drabba internationella forskargrupper och regionala nätverk vilket vore olyckligt, säger Eva Åkesson.

Anslagen från Sida till forskning inom hela universitetet har minskat från 51 miljoner kronor 2011 till 27 miljoner kronor 2015.

LÄS MER: Så går det för SLU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om