Så gammal är din gata egentligen

City ramlade över en grop i stan. Och fick syn på de gator som Uppsalaborna vandrade på för århundraden sedan.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-11-07 00:01
Kullersten, lades i slutet av 1600-talet
1643 fick Drottning Kristina för sig att Uppsala skulle regleras med raka gator enligt europeiskt mönster. Sagt och gjort: hus fick rivas och gator dras om, däribland S:t Persgatan som låg alldeles för snett genom det som i dag är Burger King. Jämnstora stenar hämtades från rullstensåsen och lades obearbetade på de nya gatorna.
- I slutet av 1600-talet lär den nya dragningen av S:t Persgatan ha legat klar. Tidigare hette den S:t Pedersgatan. Och Dragarbrunnsgatan hette Själagatan, säger Bent Syse.

Gatsten, lades i slutet av 1800-talet
Kullerstensgatorna var ganska opraktiska i sin ojämnhet. Så när man hade blivit kunniga på att forma till stenarna belades stans gator i stället med gatstenar som hämtats från stenbrott i Stadsskogen. Den tidigare stenbeläggningen togs inte bort. När du står på en gata i centrum är det två meter ner till naturlig mark, berättar Bent Syse.
- Stan har växt på höjden eftersom man inte tog bort det som var där innan när man byggde hus och vägar. Så under oss ligger det en kompakt massa av organiskt material: virke, skräp, avföring...

Asfalt, troligen lagd under 1950-talet
På 1920-talet fick några av stans gator asfalt. Det var bekvämt att promenera på och dämpade ljudet från hästarnas hovar. Men det var först efter andra världskrigets slut som asfalterandet tog fart på allvar.
- I mitten av 60-talet hade de flesta gator asfalterats. Men nu är det ju många av dem som får stenar igen, säger Bent Syse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om