Så fyndar du vintage

I helgen är det vintagefestival i dagarna två. UNT bad arrangörerna i Retroarmén att ge sina bästa tips på hur man fyndar och väljer bland äldre kläder och stilar.

Kråskragen i skorstensmodell skvallrar om att bröllopsklänningen kommer från 70-talet,

Kråskragen i skorstensmodell skvallrar om att bröllopsklänningen kommer från 70-talet,

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-03-27 15:09

På lördag slår medlemmarna i Retroarmén upp portarna till Uppsala Vintagefestival, på Kulturoasen i Hågaby. Precis som i fjol kommer det att bli en resa tillbaka i tiden, med dryga tjugotalet försäljare samt retrostil på både miljö och besökare. Nytt för i år är att endast lördagens festivaldag vigs åt försäljning, medan söndagen blir en kreativ inspirationsdag med flertalet workshops och föreläsningar om bland annat skäggmode, lindy hop, modehistoria och stickning.

Elsa Bane tror att den ökade fascinationen för vintagekulturen hänger ihop med att vi blir mer miljömedvetna och att fler har lärt sig uppskatta de äldre klädernas kvalitet.

– Kläder började masstillverkas på 70-talet och har därför inte samma kvalitet som de tidigare plaggen som syddes för hand. De äldre snitten smickrar också kropparna bättre samtidigt som de ger utrymme för mer naturliga former, säger Elsa Bane.

– Sen är det också häftigt att det finns en historia bakom kläderna. Den här jackan har till exempel min mormor haft på 50-talet, inflikar Sylvia Krupke, och håller fram en ärm till beskådande.

Trots att de nu ordnar en festival med de absolut finaste plaggen samlade är de alla överens om att det även går att fynda i second hand-butiker som inte har en utpräglad vintageprofil.

– Ett tips är att söka sig dit där det ser konstigast ut, det är där du hittar det bästa. Men man måste ha tålamod och leta igenom jättemycket fula saker, skrattar Mimmi Hansson.

Hon tycker att man ska sikta på plagg som både passar ens stil och kropp och inte bara slå till så fort fyndarpulsen går upp – då slutar det lätt med garderober fyllda av kläder som väntar på att användas eller sys om.

Är man osäker på om ett fynd verkligen är så pass gammalt att det kan kategoriseras som vintage finns det en del riktlinjer att gå efter.

– Tvättråd dök upp på 60-talet. Är det snirklig stil på lappen i nacken kan det vara 50-tal eller äldre. Dragkedjor i metall som sitter i sidan på midjan, signalerar också att plagget är 60-tal eller äldre, säger Mimmi Hansson.

Förutom ett besök på de få butiker som finns inne i centrum rekommenderar de en tur till Boländerna där de flesta större second hand-affärerna har utrustats med vintagehörnor. De tycker dock att det finns för få utpräglade vintagebutiker i Uppsala och hoppas att festivalen ska få rätsida på detta.

– Vi vill att butikerna ska se att det finns en målgrupp och att målgruppen ska se att det finns butiker. Vi hoppas också att de som inte redan är inbitna ska komma till festivalen och bli helt fascinerade och ta till sig kulturen, det vore jättekul, avslutar Elsa Bane.

Så fyndar du vintage

Ha tålamod. Att hitta fynd i större second hand-butiker kräver tid och noggrann genomgång av alla plagg. Det gäller också att besöka butiken ofta då fynden snabbt går åt.

Prata med försäljaren om du känner dig osäker på årtal. Det finns också grupper på Facbook där medlemmarna kan hjälpa till att värdera och årtalsbestämma.

Sköt om dina kläder. Det lämpar sig inte alltid att tvätta dem i maskin. Vädring, kem- eller handtvätt rekommenderas på äldre plagg.

Var aktsam på fläckar och lukt – ett tips är att alltid lukta i armhålan.

Vid unken lukt: Blanda 2 dl ättika per 10 liter vatten. Låt plaggen dra i 20 minuter. Tvätta sedan för hand eller i maskin, beroende på plagg.

Om du inte gillar att sy, välj kläder som passar.

Ett urval av Uppsalas vintage- och second hand-butiker

Boutique M
Svartbäcksgatan 16
Öppet: Tis-fre 11-18, lör 11-15

Erikshjälpen Second hand
Bolandsgatan 8A
Öppet: Tis, tors: 12-18, lör 11-16

Helping Hand City
Kungsängsgatan 20
Öppet: Tis-fre: 11-18, lör: 11-15

Helping Hand
Bolandsgatan 17
Öppet: Tis, tors: 12-19, lör: 10-16

Myrorna
Kungsängsgatan 20
Öppet: Mån-fre:10-18, lör 10-16

Myrorna
BolandsIgatan 15 C
Öppet: Mån-fre: 10-18, lör 10-16

Mötesplats Kupan Second Hand, Röda Korset,
Danmarksgatan 20
Öppet: Mån-tors 10-18, fred 10-17, lör 11-15

Ruth & Raul
Sysslomansgatan 14
Öppet: Mån-fre: 12-18 lör: 12-16

Swappis
Forumgallerian Bredgränd 8
Öppet: Mån-fre: 10-19, lör 10-17, sön 12-16

Uppsala Stadsmission
Fyrisvallsgatan 11
Öppet: Tis-fre 10-18, lör 10-16

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!