Så funkar Facebook

Efter att du har registrerat ditt namn kan du logga in på din egna sida. Där kan du ladda upp bilder och skriva information om dig själv. Under fliken edit upptill på sidan kan du ändra utseendet och göra sidan mer personlig.

Foto:

Uppsala2007-09-29 00:01
Det första man bör göra är att fundera över vilka som ska få tillgång till sidan. Grundprincipen är att alla vänner och medlemmar som är med i de nätverk som du ansluter dig till har tillgång till din profil, men under fliken privacy som hittas uppe i det högra hörnet kan man själv bestämma vilka som får tillgång.

Nätverken på Facebook är grundstommen och det är genom dessa som du kan söka efter vänner. Du ansluter dig genom att klicka på fliken networks i menyn upptill på Facebook. Många nybörjare ansluter sig till nätverket Sweden, som i dag har över 340 000 medlemmar, men det går även att ansluta sig till skolnätverk och arbetsplatsnätverk.
För att söka efter en person klickar man på advanced search under sökfunktionen som hittas till vänster upptill på sidan och skriver in dennes namn. Man interagerar med sina vänner genom att antingen skriva privata medelanden eller meddelanden som andra kan se i din väns gästbok.

En annan funktion är alla de grupper som finns. Genom att gå med i en grupp kan man träffa likasinnade och utbyta tips och tankar. Grupperna hittas i vänstermenyn och för att hitta grupper som intresserar dig skriver du in ett sökord eller söker igenom olika intressekategorier. Det går även att skapa egna grupper och bestämma vilka som ska ha tillgång till dem.

För den avancerade användaren finns kalenderfunktion och det som kallas applications. Dessa tillåter dig att interagera med dina vänner på flera olika sätt. Alla medlemmar kan göra egna applikationer och i dag finns det flera tusen att tillgå. Några exempel är världskartor där man kan uppdatera sina vänner vilka länder man besökt, en humörbarometer och en digital variant av leken sten, sax eller påse.
FAKTA
Internet i siffror

62 procent av Sveriges invånare använder internet dagligen och vi surfar i genomsnitt 90 minuter varje dag. Män är flitigare att surfa på nätet än kvinnor. Även utbildning kan kopplas till surfande. En genomsnittlig dag använder 30 procent internet som är lågutbildade, 64 procent som är medelutbildade och 73 procent som är högutbildade.
Alla åldersgrupper använder internet, men åldersgruppen 15-24 år är mest aktiva. Bland dem använder 84 procent internet regelbundet. Minst surfar dem mellan 45 och 64 år. En annan grupp som surfar mycket är pensionärer. Upp till 79 procent av dem använder internet dagligen.
En genomsnittlig dag har 57 procent av internetanvändarna e-postat, 42 procent har sökt information och 23 procent har läst morgontidningen. Samma dag läste 4 procent bloggar, 6 procent bokade resor och 10 procent spelade spel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!