Så fungerar Guldkajan

Guldkajan delas ut varje år sedan 2008. Priset delas ut i åtta kategorier: Årets krog, årets nykomling, årets lunch, årets uteservering, årets bar, årets kafé, Läsarnas favoritkrog och Juryns hederspris.

Guldkajan ska premiera berömvärda insatser i Uppsala krogvärld.

Guldkajan ska premiera berömvärda insatser i Uppsala krogvärld.

Foto: Linda Eliasson

Uppsala2016-02-12 06:00

UNT:s anonyma krogpatrull, som recenserar stans restauranger sedan 20 år tillbaka ansvarar för att utse nominerade och vinnare i kategorierna krog, lunch, nykomling och uteservering.

Kafépatrullen ansvarar för kafépriset och barpatrullen för barpriset.

Guldkajans jury utser varje år en hederspristagare. Juryn består av Jens Pettersson, nöjesredaktör på UNT och grundare av Guldkajan (juryns ordförande), Daniel Legue, sportchef på UNT, Lotta Frithiof, mat- och dryckredaktör på UNT, Kaija Carlsson, Ica Kvantum och Uppdrag köket, Anders Melldén vd för Relation och Liselotte Forslin, författare och receptkreatör.

Läsarpriset avgörs genom omröstning på unt.se.

Endast verksamheter som varit igång minst två månader under det aktuella året kan komma ifråga för pris. Idén bakom priset är att premiera berömvärda insatser inom Uppsala restaurangvärld. Från början innehöll priset sex kategorier, men under åren har lunchpriset och uteserveringspriset tillkommit.

UNT:s krogpatrull

Krogpatrullen består av matjournalister med hög kompetens.

Uppdraget är att stå på läsarnas sida genom recensera Uppsalas restauranger – alltid anonymt för att bli behandlade som andra gäster.

Krogpatrullen har funnits sedan 1996 och strävar efter att bedöma varje krog utifrån dess egen inriktning och ambitionsnivå. Priser och meny, men även kvalitet och service kan ha ändrats sedan krogpatrullens besök.

I recensionerna används en 20-gradig skala där flest poäng kan ges för maten (10), och där miljö och service vardera kan få max 5 poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!