UNT:s anonyma krogpatrull, som recenserar stans restauranger sedan 20 år tillbaka ansvarar för att utse nominerade och vinnare i kategorierna krog, lunch, nykomling och uteservering.
Kafépatrullen ansvarar för kafépriset och barpatrullen för barpriset.
Guldkajans jury utser varje år en hederspristagare. Juryn består av Jens Pettersson, nöjesredaktör på UNT och grundare av Guldkajan (juryns ordförande), Daniel Legue, sportchef på UNT, Lotta Frithiof, mat- och dryckredaktör på UNT, Kaija Carlsson, Ica Kvantum och Uppdrag köket, Anders Melldén vd för Relation och Liselotte Forslin, författare och receptkreatör.
Läsarpriset avgörs genom omröstning på unt.se.
Endast verksamheter som varit igång minst två månader under det aktuella året kan komma ifråga för pris. Idén bakom priset är att premiera berömvärda insatser inom Uppsala restaurangvärld. Från början innehöll priset sex kategorier, men under åren har lunchpriset och uteserveringspriset tillkommit.