2022 anmäldes 170 misstänka studentfusk till disciplinnämnden vid Uppsala universitet.
Enligt Coco Norén, prorektor och ordförande i disciplinnämnden, är fusket på väg tillbaka till lägre nivåer igen efter pandemin, då det ökade markant. I jämförelse anmäldes 433 ärenden under 2021.
Den vanligaste typen av fusk är plagiat, alltså kopiering, och därefter otillåtet samarbete.
– Något som även återkommer nu är sådant som var omöjligt under pandemin, det vill säga otillåtet material på salstenta. Det är allt från traditionella fusklappar och mobiltelefoner till otillåtna anteckningar och lappar i böcker man får ha med sig på tentan, säger Coco Norén.
I år har drygt 15 procent av studenterna som anklagas för fusk friats. För resterande väntar stora konsekvenser.
– Vi meddelar studenten, respektive institution och CSN. Men i dokumentationen så dyker det inte upp som avstängning utan som studieavbrott. Det innebär att man är en icke-student, som att ens registrering upphör.
Studenterna behöver inte söka om kursen men missar undervisning, tentor och omtentor.
– Det kan falla så illa att det handlar om en spärrtenta, det vill säga att man behöver klara den för att ta sig vidare på sitt program.
Strax före jul hanterades ett ärende där en Uppsalastudent anklagas för att ha skrivit av sin kompis under två salstentor. Han har dock bara kopierat halva svaren, ofta bara början av svaret och en mening eller två. Det går att läsa i mötesprotokollet att "stavfel i ord som ingår i fackspråket är identiska i båda tentamina".
Hypotesen är att han suttit bakom sin kompis och skrivit av skärmen. Vid omtenta ska kompisen även ha ökat textstorleken på sina svar för att underlätta. Båda två menar att ett svart lager på skärmen gör det omöjligt att se vad andra studenter skriver. De berättar i stället att de har svårt för ämnet och därför har pluggat ihop och lärt sig svar utantill från tidigare tentor – inklusive felstavningen.
Problemet enligt läraren är dock att vissa frågor inte ens finns med i tidigare tentor. Studenten som förstorade texten menar att "hon ser väldigt dåligt och hade glömt sina glasögon hemma den aktuella dagen". Båda stängs av i sex veckor.
I ett annat fall ska en student ha tagit med sin mobiltelefon och två papper till en tenta vilket inte är tillåtet. Han tar ansvar för misstaget och förklarar att en felaktig Google-översättning gjorde att han trodde att telefonen bara skulle vara på tyst läge. Utöver det så har han "inte varit 'student' på länge".
En tredje anklagas för att ha använt både text, struktur och källor ur ett tidigare examensarbete. Han själv anser sig bara tittat på det för "att få grepp om ämnet". Han har försökt formulera arbetet själv men "har först i efterhand läst sitt PM igen och insett att det är något han inte har lyckats med så bra".
– En sak vi ska komma ihåg är att de allra flesta studenter tar inte sådana här knasiga beslut. Om vi ett normalår hanterar kring åttio fall av fusk, så talar vi samtidigt om 45 000 individer som varje år tentar i snitt kanske fyra gånger. Så det är en försvinnande liten andel, säger Coco Norén.
De flesta som blir avstängda upprepar inte heller misstaget en andra gång, enligt prorektorn.
– Jag tror jag har sett runt fem fall där någon kommit tillbaka efter avstängning och fuskat igen. Det är extremt ovanligt.