Så förlänger du semesterkänslan

För att semestern ska ge den vila vi behöver krävs det knep. Det gäller att kunna landa i sommarledigheten.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Uppsala2012-06-21 10:01

Runt kaffeborden på jobbet är semesterpratet i full gång. Det är utlandsresor och besök av svärföräldrarna som ska passa in, barnen ska roas och altaner snickras. Somliga semesterkalendrar är lika fulltecknade som annars på året.
– Det allra bästa är att inte göra så mycket alls på semestern, att passa på att njuta och uppleva. Inte bara bygga den där altanen utan också se till att det finns tid att sitta på den, säger Christian Ingerholdt, psykolog på Länshälsan i Uppsala.
– Det måste finnas tid avsatt, gärna precis i början av semestern, då man tillåter sig att landa i ledighet.

Det går lättare om man byter miljö. Christian Ingerholdt tycker det är bra att inte ha så mycket inplanerat, att låta dagarna komma och gå. Givetvis bör man göra saker man tycker om och se till att man träffar människor man gillar, men helst inte av plikt.
Semestern är tillfälle att göra något annorlunda, att bryta ordentligt med vardagen. Det behöver inte vara så märkvärdigt eller kostsamt. Till exempel kan man åka någon annanstans än vad man brukar för att bada eller bara strosa omkring.
Han tipsar om att man kan stänga av e-posten och mobiltelefonen helt första veckan. Kanske mest för att prova hur det känns och bestämma sig för att bara sätta på mobilen eller datorn en bestämd dag i veckan.
– Det är olika för olika personer hur man upplever detta att vara ständigt uppkopplad och möjlig att nå. Det som är stressigt för en person kan vara enbart trevligt för en annan.

Själva ledigheten kan också upplevas som stressande. Eller att den ledige kanske inte mår så bra egentligen, men har lyckats hålla det själsliga illamåendet ifrån sig genom att jobba.
– Vi har en ökning av besök precis efter semestern. Många söker då psykologhjälp för att ledigheten inte riktigt har räckt till.

Då "backar han ett steg" tillsammans med den hjälpsökande och går igenom arbetssituationen. I bland kan det räcka med att omstrukturera arbetsuppgifterna, i bland kan det vara bra med samtalshjälp för att sänka de egna kraven. Motion, ordentligt med sömn och stresshantering hör ihop med det paketet, liksom att se till att umgås med familjen och vännerna.
Gärna en bra semester, men först en ordentlig struktur på arbete och fritid, således. Då får man ut mest av sin ledighet.

Fakta

Så kan du få ut mer av semestern

Planera och fixa så mycket som möjligt innan semestern så du kan koppla av när den väl börjar.

Släpp kontrollen, det gäller i synnerhet jobbet.

Låt gärna första veckan vara ganska oplanerad. Tillåt dig att landa i ledigheten.

Fundera ut vad du mår bra av och se till att göra just det.

Se till att träffa de du tycker om att umgås med.

Kolla inte dina mejl, eller minska frekvensen radikalt.

Byt miljö, det är bra med omväxling.

Hitta på något nytt, bryt dina invanda mönster och gör något annat än det du är van vid.

Försök att få en längre sammanhängande ledighet. Tre veckor i följd brukar rekommenderas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om