Så förebyggs översvämningar i Uppsala

De skyfall som dragit in över Europa senaste veckorna har orsakat allvarliga översvämningar på flera håll. Uppsala är en av de kommuner i Sverige som löper störst risk att drabbas. Men vad händer vid en eventuell översvämning och hur förebygger man den?

"Översvämningsproblematik och dagvattenfrågor är ett viktigt utredningsmaterial i samhällsplaneringen", säger Elisabet Jonsson, plan- och byggchef vid stadsbyggnadsförvaltningen.

"Översvämningsproblematik och dagvattenfrågor är ett viktigt utredningsmaterial i samhällsplaneringen", säger Elisabet Jonsson, plan- och byggchef vid stadsbyggnadsförvaltningen.

Foto: SOFIA NAHRINGBAUER

Uppsala2021-07-31 21:00

I juli kom MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut med en rapport om vilka kommuner som löper störst risk att drabbas av översvämning. På listan finns Uppsala med.

– Översvämningsproblematik och dagvattenfrågor är ett viktigt utredningsmaterial i samhällsplaneringen, säger Elisabet Jonsson, plan- och byggchef vid stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala.

Vid stadsutvecklingen i Uppsala förhåller man sig till hur mycket dagvatten som kan bildas i staden.

– Ett exempel är när man gör hustak. De som har hårdgjorda ytor ökar vattnets hastighet, och risken för vattensamlingar och lokala översvämningar. För att ta bättre hand om dagvatten kan man göra gröna tak som minskar hastigheten på vattnet, så att det hänger kvar på taket längre.

Ett annat exempel är att skapa fler grönytor som fångar upp mer vatten.

– Vi kan också jobba med nivåer och säkra att byggnader kommer på högre höjd.

I Rosendal har man infört regnvattenbäddar längs gaturummen. De innehåller regnvattenmagasin och trädplanteringar där vattnet magasineras och försörjer träden med vatten. I Gottsunda finns dagvattendammar som fångar upp fördröjt regnvatten.

– Ett av syftena är också att rena vattnet från föroreningar, innan det rinner ut i vattendragen, berättar Elisabet Jonsson.

Vad gör ni om det finns risk för akut översvämning?

– Om vi ser att ett skyfall är på väg gör vi fysiska åtgärder ute på plats för att vara förberedda. Man tittar över låga punkter och säkrar att brunnar är rena från löv exempelvis.

Vid skyfall kan invallning av vattnet vara nödvändigt. Åar och andra vattendrag samlar upp vatten från stora områden, därför kontrolleras Fyrisån och de låga partierna runtom. Men det är inte bara längst med vattendrag som det finns översvämningsrisk. Efter ett skyfall för några år sedan blev det till exempel en översvämning vid Resecentrum.

Anledningen då var att ledningsnätet blev fullt.

– Vattnet hann inte rinna undan när det pumpades ut, det rann tillbaka, säger Roger Lindström, områdeschef för gatu- och samhällsbyggnad.

Enligt honom handlar det om att hitta effektiva lösningar vid översvämning.

– Kommer det stora mängder regn gäller det att säkerställa att pumpstationer fungerar så att vattnet pumpas bort från viadukter och tunnlar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!