Så förbereder sig bagarna inför kanelbullens dag

Kanelbullens dag sätter det av pärlsocker och kanel präglade bakverket i fokus. Men det kräver sina förberedelser.

Kanelbullens dag är här, och många har nog längtat.

Kanelbullens dag är här, och många har nog längtat.

Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

Uppsala2021-10-03 21:00

Nu nalkas åter den dag på året då alla de som avgudar kanelbullar får sitt lystmäte. På bagerierna i Uppsala drar förberedelserna igång redan dagen innan för att kunna tillfredsställa alla bullsugna kunder som förväntas trilla in.

– Det är fullt ös. Idag har vi förberett och gjort 2 500 bullar som står i kylen till i morgon, säger Johan Landing, en av ägarna av Güntherska Hovkonditori och Schweizeri i Uppsala.

Arbetsdagen för Johan Landing och bagarna börjar redan klockan ett på natten, ungefär tre timmar tidigare än en vanlig dag; det ska finnas rykande färska bullar tidigt på morgonen. Sedan fylls det på under dagen.

– 2019 sålde vi 5 500 bullar tror jag. Vi räknar med att hamna ungefär där i år också.

undefined
Güntherska hovkonditori & Schweizeri har redan under söndagen förberett 2 500 bullar inför Kanelbullens dag på måndagen.

Johan Landings släkt grundade ett annat av de stora konditorierna i Uppsala, Landings konditori. Hans egen familj har dock inte haft någon inblandning i verksamheten sedan 1991 då de sålde av sin andel. 

Men även på Landings är det full rulle, kanelbulle. De har tagit in extrapersonal för att hantera arbetsbördan. Förutom den klassiska kanelbullen kommer de baka den lite mer säregna "kanelbullesemlan". Och det är precis vad det låter som. 

– Det var någon som bad oss baka den förra året och den blev en riktig succé, säger Ann Wahlberg på Landings konditori.

På konditoriet Leijon pågår också förberedelserna dagen innan, bullarna står på jäsning.

– Målet är att ha nybakade bullar under hela dagen, säger Lina Yakoub på Leijon stenugnsbageri och konditori i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!