Så förbereder kyrkan allhelgona

Inför den kommande anstormningen har kyrkogårdsarbetarna i Uppsala fullt upp.

Randning. Med en särskild randkratta i trä gör Fia Blom vackra mönster i den fuktiga gravsanden.

Randning. Med en särskild randkratta i trä gör Fia Blom vackra mönster i den fuktiga gravsanden.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-11-03 14:00

Höstlöven har avlägsnats i möjligaste mån, och många gravar vilar under ett täcke av granris. På fredagsförmiddagen träffar vi Matilda Fredriksson, Jonna Hägglund och Fia Blom bland de 14 000 gravarna vid Gamla kyrkogården i centrala Uppsala.

De tre håller på att randa gravar med stora träkrattor så det blir fina mönster i den fuktiga sanden.

– Den har just tinat, så nu går det jättebra att jobba. Vi randar gravar hela säsongen, men inför allhelgona blir det lite extra, säger Matilda Fredriksson, som ser fram emot att få jobba just den dagen. Hon och hennes kolleger ska finnas till hands för att hjälpa till, och kolla så allt fungerar på lördag. Här i Uppsala har personal funnits på plats på kyrkogårdarna under allhelgona i många år för att se till att allt flyter och fungerar.

– Vi visar folk till rätta och hjälper till att placera ut kransar och att plantera ljung på gravarna, säger Jonna Hägglund.

Under åren har arrangemangen under allhelgona blivit allt fler, och numera kan man köpa både blommor, kransar, ljus, ja till och med tändare, på plats, berättar de. Efter randningen och pysslet med granris väntar utplacering av eldkorgar och hundratals marschaller som ska lysa upp de mörka grusgångarna. På alla de fem kyrkogårdarna i Uppsala – Berthåga, Gamla kyrkogården, Vaksala, Hammarby och Gamla Uppsala – tänds marschallerna klockan 15 på lördagen.

– Det är alltid så vackert och stämningsfullt här på allhelgona. Jag förstår att folk vill komma hit, säger Fia Blom.

Engagemanget kring allhelgonahelgen blir allt starkare. Varannan svensk går till kyrkogården i helgen, visar en ny Sifoundersökning. Det är en ökning med fyra procentenheter bara sedan 2016.

Tord Engström vid Uppsala kyrkogårdsförvaltning basar över stans fem kyrkogårdar som alla är bemannade kl 12-19 på lördag. Han är inte alls förvånad över Sifosiffrorna.

– Jag har sett hur engagemanget kring allhelgona ökat under senare år och upplever att allt fler människor kommer, säger Tord Engström som också märkt att vi numera gärna åker och förbereder graven någon dag innan allhelgona.

– Man snyggar till, sätter ljung och lägger en krans på graven. På lördagen återvänder man och tänder ljus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om