Så fixar du högskoleprovet

På lördag är det dags för vårens upplaga av högskoleprovet. Närmare 43 000 personer har anmält att de tänker göra provet. Är du en av dem? Vi ger dig tips och råd om vad du ska tänka på.

Foto: Scanpix

Uppsala2008-04-01 09:57
Att skriva högskoleprovet är alltid lite nervöst. Genom att förbereda dig innan kan du minska nervositeten. Ta reda på exakt var provet ska äga rum, så att du inte behöver drabbas av panik samma morgon. Kolla hur provet är utformat, hur det går till på provdagen och hur uppgifterna är utformade. På så sätt minskar du din egen osäkerhet och nervositet.

1. Öva på gamla prov
Ägna gärna lite tid de här sista dagarna innan högskoleprovet åt att göra övningsprov. Då får du ett hum om vad du har lätt för och vad du bör plugga lite extra på. På www.studera.nu kan du göra gamla högskoleprov direkt på nätet. Du kan själv välja om du vill hoppa fritt mellan frågorna, göra provet i en bestämd ordning, om facit ska visas automatiskt eller om du vill ha hjälp med tidtagning.
På själva provdagen är det viktigt att du är utvilad och har ätit en ordentlig frukost så att du orkar koncentrera dig. Var ute i god tid så att du inte behöver stressa.

2. Noggrannhet lönar sig
När du gör de olika delproven är det viktigt att du är noggrann. Det lönar sig. Läs därför uppgifterna, svarsförslagen och övrig informationen i delproven så ordentligt som möjligt. Se bara till att du inte fastnar för länge på uppgifter som du har svårt att lösa. Då finns risken att du inte hinner med de frågor som du faktisk kan. Kör du fast på en fråga är det bättre att du gör en markering i provhäftet och går tillbaka senare om du får tid över. Om du inte kan lösa en uppgift är det bättre att du gissar än att du inte svarar alls. Du får nämligen inga minuspoäng för felaktiga svar.
Om du får tid över kan det vara bra att kontrollera de uppgifter du varit osäker på en gång till. Kolla också så att du inte av misstag råkat hoppa över någon fråga. Alla arbetar i olika takt, så stressa inte upp dig om du ser att någon annan gör provet snabbare än du. Tänk bara på att inte överskrida provtiden. Om du fortsätter att skriva när tiden är ute räknas nämligen ditt resultat på delprovet bort.

3. Det finns fler chanser
Att skriva högskoleprovet är jobbigt. Därför är det viktigt att du äter och kopplar av ordentligt under lunchen. Annars kan det bli tufft att orka med eftermiddagen. Det kan vara smart att ta med egen mat. Då slipper du leta efter någon restaurang nära provplatsen och slipper trängas med alla andra som är ute i samma ärende.

Omkring fyra veckor efter provdagen skickas ditt provresultat till den adress du har angett i svarshäftet. Du behöver dock inte vänta så länge för att få reda på de rätta svaren till uppgifterna. Senast klockan 17.00 på provdagen hittar du både facit och alla frågor på www.studera.nu.
Om du inte får det resultat du önskat dig är det inte hela världen. Det kommer fler chanser. Nästa möjlighet att göra högskoleprovet får du den 25 oktober. Sista anmälningsdag är den 15 september.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om