Så fixar du högre lön

Vill du tjäna mer pengar? Då gäller det att du ser upp för de klassiska fallgroparna och förbereder dig ordentlig innan du ger dig i kast med chefen. UNT har tipsen för en framgångsrik löneförhandling.

Foto:

Uppsala2008-03-17 16:59
A och O för att lyckas med förhandlingen är förberedelse. Förbered dig till tänderna och öva på dina argument. Att gå in i en förhandlingssituation med inställningen "vi får se vad det blir" fungerar inte. Om du istället har förberett dig ordentligt, satt upp mål och förberett dina argument noga så har du ett bra försprång. En bra förberedelse är att titta i backspegeln. Vad har fungerat bra vid tidigare löneförhandlingar? Fundera också på vad som sades vid utvecklingssamtalet. Uppnådda mål kan motivera högre lön.

Ta del av lönestatistik. Genom att ha koll på vad andra tjänar kan du lättare bedöma vilken lönenivå som är rimlig för dig. Men använd statistiken med måtta vid förhandlingen. Det är bättre att du i din argumentation utgår ifrån dig själv och din egen kompetens än att du låter gnällig och talar om vad "alla andra har".

Innan förhandlingen bör du sätta upp tre lönenivåer. En lägsta nivå som är det minsta du kan acceptera, en realistisk nivå som du kommer att känna dig nöjd med och en "drömnivå som får dig att bli bättre på att se ditt eget värde. Tänk också på att löneförhandlingen inte bara handlar om att få en bra månadslön. Semesterersättning, övertidsersättning och tjänsteförmåner som träning på arbetstid eller en extra semestervecka är också en del av lönen. Om du inte lyckas förhandla upp lönen så mycket du vill kanske du kan förhandla fram några tjänsteförmåner som kan vara värdefulla för dig.

När du ska löneförhandla är timingen oerhört viktig. Det gäller verkligen att du väljer rätt tidpunkt. Om din chef är på ovanligt gott humör så kan det vara läge att passa på. Är chefen däremot stressad och under press är det bättre att vänta. Passa på att löneförhandla när du har gjort något bra, när du blivit erbjuden en ny tjänst eller fått ändrade arbetsförhållanden. Tänk också på att skapa en win-win situation när du förhandlar. Varken du eller arbetsgivaren ska gå ur situationen som vinnare eller förlorare. Det är alltid bäst är det om ni kan mötas på halva vägen. Om positionerna blir fastlåsta och du känner att du och chefen inte kommer vidare är det bättre att ni avslutar förhandlingen och bokar in en tid vid ett senare tillfälle.

När löneförhandlingen är över kan det vara bra att du utvärderar din insats. Nådde du dina mål? Är du nöjd med din prestation? Hade du förberett dig tillräckligt? Med svaren som grund vet du vad du ska finslipa på till nästa löneförhandling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om