Så fixar du drömjobbet

Gör upp en plan för din karriär, skaffa dig kontakter under studietiden och strukturera ditt jobbsökande. Så kan karriärutvecklaren Marika Larsson bästa tips till jobbsökande studenter sammanfattas.

Uppsala2006-01-19 14:04
- Man måste vara medveten om att det är tufft att söka jobb. Det är en heltidssysselsättning, säger hon.
För tio år sedan var det få som hade varit i kontakt med en karriärutvecklare eller en karriärcoach, men i takt med att arbetsmarknaden blivit allt mer ansträngd har karriärplaneringsbranschen vuxit sig allt starkare.

Stöttar studenter
Marika Larsson arbetar som karriärutvecklare på fackförbundet Sif. Hennes arbetsuppgifter är att guida och stödja studenter i deras karriärsval och i deras sökande efter drömjobbet.
I dag läser väldigt många utbildningar som de själva plockat ihop av fristående kurser. Då är det ibland svårt att veta vad man kan tänkas jobba med. Till Marika Larsson vänder sig många studenter för att få diskutera sina studier och sin karriärinriktning.
— Tillsammans kartlägger vi studentens meriter för att vilka vilken kompetens de skall marknadsföra i sina ansökningshandlingar.

Många studenter medvetna om villkoren
Studenter som redan har en utstakad karriärväg hjälper hon att strukturera jobbsökandet.
- Det kan handla om allt från fejkade anställningsintervjuer till CV-granskning.
Marika Larsson tycker sig se att studenter i dag är mer medvetna än tidigare om förutsättningarna och villkoren på arbetsmarknaden.
- De flesta vet att det kan vara tufft efter examen. Därför söker sig många till oss redan under sin studietid för att få stöd och hjälp. Vi fungerar som ett bollplank för studenter.
Vad är det som avgör om man får jobb efter examen?
- Det är egentligen tre olika delar; för det första handlar det om att ha en målsättning med sina studier. Om man har ett uppsatt mål är det lättare att nå dit. Sedan handlar det om att förbereda sig så mycket som möjligt under studietiden. Genom att vara delaktig i olika föreningar, gå på arbetsmarknadsdagar och jobba extra skaffar man sig många nya kontakter.

Kontakter är viktigt
Avslutningsvis är det även viktigt att strukturerar sitt arbetssökande och skriver bra ansökningshandlingar. Hos de flesta fackförbunden finns möjlighet att få sin CV granskad.
Hur viktigt är det med kontakter?
- Det är jätteviktigt. Många jobb förmedlas via kontakter. Men det behöver inte alltid vara så nära kontakter som många tror. Det räcker ofta att någon känner någon, som känner någon, som? för att få jobb. Det kan handla om lärare, studiekamrater och kompisar.
Hur viktigt är det att ha bra betyg?
- Det kan visserligen vara en viktig påverkansfaktor inom en del branscher när man söker jobb. Men jag tror inte att någon fått ett jobb uteslutande på bra betyg.
I sitt jobb möter Marika Larsson många uppgivna studenter som sökt hundratals jobb utan att få anställning.
— Visst kan det kännas tungt för många. Men man måste vara medveten om att det är ett heltidsjobb att söka jobb. Det kräver ansträngning.


Marika Larssons bästa tips:

- Var målmedveten. Sätt upp målsättningar för dina studier.
- Planera din karriär. Ta gärna hjälp av en karriärutvecklare.
- Skaffa ett extrajobb under studietiden. Det ger nya kontakter och många erfarenheter.
- Strukturera ditt jobbsökande.
- Sök jobb på mindre traditionella sätt. Ring upp företag du vill jobba för och presentera dig.
- Skicka in spontanansökningar.
- Ta hjälp av fackförbund eller karriärcentrum på din högskola för att få hjälp att få din CV granskad.
- Engagera dig i ideella föreningar och organisationer. Det ger dig både nya kontakter och erfarenheter.
- Gör ditt exjobb för ett företag. Då får du chansen att vi vad du kan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om