Så firas det nya året
Med skaldjursfat, champagne, festblåsor, och kinesisk buffé - så firar Uppsalaborna in det nya året. Och det är mycket som ska hinnas förberedas samma dag.
Björn och Birgitta Eriksson firar in det nya året med hummer.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- Än så länge finns det kvar av allt, men det kommer inte att räcka hela dagen, säger mannen i kassan, och skyndar vidare.
Birgitta och Björn Eriksson från Sunnersta har precis köpt sig en stor skaldjursbricka.
- De varnade oss innan att det kommer att vara mycket folk, men de sa att alla som har förbeställt skulle få sitt, säger Björn Eriksson.
Det är första gången de har beställt färdig mat till nyår.
- Vi beställda redan veckan före jul. Vi ska fira hemma hos dottern i Sunnersta så det blir väl lite pajer, champagne och fyrverkerier. Vår dotter kommer hem från USA också och har med sig pojkvännen, säger Birgitta Eriksson.
- Vi ska träffa honom för första gången, säger Björn Eriksson och ler.
Förutom mat är det annat som kan behöva inhandlas inför kvällen - kläder till exempel. På en bänk på gågatan sitter Jonna Bernhardsson, 15, och Marika Wager, 16. De åkte in till stan tidigt för att Jonna Bernhardsson skulle vara säker på att hitta en festklänning till kvällen.
- Sen gick hon in i den första affären och hittade en klänning direkt, säger Marika Wager.
- Jag hade tittat på den förut, men inte provat rätt storlek, säger Jonna Bernhardsson och visar upp den champagnefärgade klänningen.
Nu väntar en fika på stan innan det är dags att åka hem och förbereda kvällens middag.
- Jag tror det blir tacos, det är enkelt och gott! Vi ska vara bara tjejkompisarna hos mig först och äta och sen gå på fest hos en kompis. Sen blir det nog fyrverkerier också, säger Marika Wager.
- Fast det får killarna sköta, jag håller mig långt borta från det, säger Jonna Bernhardsson.
I andra änden av stan, på Systembolaget, är det än så länge öde vid champagnehyllan. Bara några enstaka kunder besöker butiken. Jonas Ernäs, från Knivsta, är en av dem.
- Det är "sistaminutenshoppingen". Det är alltid något som fattas. Jag har köpt rödvin, champagne, konjak och hela köret.
Till kvällen kommer vännerna på middag och i år bjuds det på något helt annat än vad de är vana vid.
- Det blir kinesisk nyårsbuffé. Min fru har varit mycket i Kina, och vår son är från Kina. Jag tror att vännerna får en chock när de ser vad det blir för mat, säger Jonas Ernäs.
Om det ges några nyårslöften under kvällen återstår att se, men omöjligt är det inte:
- Det brukar vara sånt som kommer fram efter kaffe och konjak. Sen vet man inte vad som hände dagen efter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!