De jobbar med Forsränningen
Under den gångna veckan har 100 flytande ekipage byggts och målats i Engelska parken. När UNT är där står båtarna på rad i väntan på transport.
– Blir någon sjuk ska jag personligen se till att någon hoppar på flotten. Har man byggt 100 ska det rännas 100, säger Christoffer Lindqvist forsränningsgeneral.
En rosa flotte med hjärtformade paddlar är en av de första att lyftas upp på lastbilen. Byggarna Sigrid Lundin och Lina Berglund har planen klar för färden:
– Vi har lovat att stå upp i första fallet. Om det inte går får vi krama dykarna i ån, säger Sigrid Lundin.
Temat för deras flotte är ”typ kärlek och party”. Biologistudenterna Mattias Bergsman, Jonas Lundin Staal, Stina Hällholm och Ida Bernhardsson är förstagångsåkare.
– Vi är lyckligt ovetande om hur det kommer att gå, säger Stina Hällholm.
Tillsammans ska de färdas i en beige gris, tanken var att den skulle vara rosa, men färgen tog slut. Men det är inte så noga, viktigast är att ha genomfört rännet.
– Det är en rolig grej. Det kan jag ha på mitt CV sen, att jag framgångsrikt genomfört forsränningen i Uppsala, säger Jonas Lundin Staal.
Efter avslutad färd i Fyrisån kommer det att delas ut priser till deltagarna. Bland annat har flottbyggarna sinsemellan röstat fram den snyggaste båten. Men pris delas även ut till det ekipage som är bäst på att flirta med forsränningskommitténs föräldrar.
– Men det finns inget pris för den som är snabbast ner, av förklarliga skäl, säger Christoffer Lindqvist .
Linnea Boustedt och Michaela Österlund delar ut vatten på champagnegaloppen
För att se till att valborgsfirande studenter inte glömmer bort att dricka vatten mellan varven i dag genomför kuratorskonventet med flera samarbetspartners kampanjen Varannan vatten.
– Det är en uppmaning, men ingen garanti för att folk gör så. Vi vill ta ansvar för de som besöker våra nationer, för att få en trevlig valborg, säger Gustaf Wellhagen ordförande kuratorskonventet.
30 000 vattenflaskor kommer att delas ut under valborgsfestligheterna i år. Men om vattnet faktiskt dricks är inte helt klarlagt.
– Det är svårt att isolera vilken händelse som leder till vad. Efter att vi införde kampanjen 2009 märkte i alla fall polisen skillnad i antalet omhändertagna, säger Gustaf Wellhagen.
På S-Nerikes nation kommer Linnea Boustedt och Michaela Österlund att dela ut ett par tusen vattenflaskor under champagnegaloppen. Runt 2000 studenter väntas komma till nationens innergård för att under ett par timmar dricka och spruta bubbel.
– Förra året tog vattnet slut före champagnen. Många behöver nog också vatten för att skölja ögonen och ansiktet från all champagne, säger Linnea Boustedt.
– Sen tröttnar man på att dricka det, så det är nog så att man sprutar champagnen och dricker vattnet, säger Michaela Österlund.
För att se till att galoppbesökarna får i sig vätska kommer de att röra sig bland besökarna.
– Vi får hålla koll på vilka som behöver vatten. Om det är någon som ser ut att ha vätskebrist, då får man vara där och hälla i dem lite, säger Linnea Boustedt.
Anders Söderberg är med och ordnar majbrasa i Tunakolonin i Uppsala
Tunakolonin har inte bara en utan två majbrasor som tänds i kväll. Ris från avklippta träd och buskar har under den senaste månaden samlats ihop från kolonilotterna till de två högarna.
– Jag tycker att det är en trevlig tillställning, här finns inga smällare, fylla eller bråk. Det är en familjefest med många kolonister men det drar även många Uppsalabor, inte minst från Tunabacke, säger Anders Söderberg ordförande för Tunakolonierna.
När UNT är där byggs kasarna fortfarande. Ghalib Zaarour kommer med skottkärran och tippar av lite torra kvistar och ris på den kommande majbrasan. Genom att hjälpa sin mormor att snygga till på kolonilotten har han byggt på rishögen under veckan.
– Den är stor, men står den inte lite väl nära stugan där borta? undrar han
Men enligt Anders Söderberg ska det inte vara någon fara, brandvakter kommer att finnas vid eldarna i kväll.
Den första majkasen på norrnorr tänds klockan åtta, en timme senare är det dags för den stora på kolonins södra område. Vid båda eldarna ska både tal och hurrarop välkomna våren. Även den spontana Tunakören utlovas, Anders Söderberg delar ut blad med vårvisor som Vintern rasat ut till de frivilliga.
– Förra året var vi 60 personer som sjöng. Det kanske inte blir så himla vackert, vi kör inte med stämmor och så, men det är kul, säger han.
Efter det erbjuds besökarna varmkorv och saft.
– Icke förty, vi njuter också av våren och sommaren som kom samtidigt. Men vi njuter även av att se gamla träd och buskar brinna upp, säger Anders Söderberg.
Så firar vi sista april!
Majbrasa, champagnegalopp eller forsränning. Vi har pratat med några Uppsalabor om hur de firar sista april.
Anders Söderberg orf.Tunakolonin.
Foto: Hans E Ericson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!