Så får studenten pengarna att räcka till

Att leva som student är att leva under fattigdomsgränsen. Lösningen på problemen heter budget. Linnea Stjernström, 21 år, går sin första termin på universitetet. Tack vare att hon tog tag i utgifter och inkomster på en gång har hon koll på varenda krona och råd att göra en hel del kul också.

Studenten Linnea Stjernström, 21, klarar sig utan studielån hittills, tack vara god planering.

Studenten Linnea Stjernström, 21, klarar sig utan studielån hittills, tack vara god planering.

Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Uppsala2007-11-18 10:55
- Jag är väl skadad av mitt jobb, skrattar Linnea, som parallellt med studierna jobbar som redovisningskonsult. Hon började på den fyraåriga civilekonomutbildningen på Stockholms universitet i augusti och har inte tagit studielån än, utan hoppas kunna klara sig ytterligare två år på lön och besparingar. Innan Linnea började med studierna jobbade hon i två år och sparade då ihop ett kapital som hon nu får ta en viss bestämd summa av varje månad. Fortfarande jobbar hon minst en dag i veckan, och hon får ekonomin att gå ihop.
- Ja, pengarna räcker varje månad eftersom jag har koll på dem, säger Linnea självklart - med tillägget: Men man är inte rikast i världen när lönen kommer.

Linnea Stjernström flyttade hemifrån i somras, till en bostadsrättslägenhet i Abrahamsberg i västra Stockholm. Föräldrarna hjälpte henne att köpa lägenheten och nu betalar hon av på lånet till dem i stället för till banken.
Vi träffas utanför universitetet en regnig senhöstmåndag med fallande löv. Linnea kommer från tunnelbanan i blå skepparkavaj och lastad med två väskor med träningskläder. Men en viktig del av träningen - hiphop-och diskodans - var hon tvungen att dra ned på när hon bytte tillvaron hemma hos föräldrarna och heltidsjobbet mot studier och jobb bara några timmar i veckan:
- Danskurserna blev för dyra. Jag hade inte råd.
Linnea gör intryck av att vara nöjd med sin tillvaro. Hon hinner med både jobb och högskolestudier, även om det är stressigt ibland:
- Visst vore det skönt med studielån, och det är ju fördelaktiga lån, men genom att jobba som redovisningskonsult och samtidigt plugga till civilekonom får jag ju omsätta i praktiken det jag lär mig i teorin!

Resa mer är det hon allra helst skulle vilja göra om ekonomin var bättre.
- Bara en helg ned till Göteborg skulle vara roligt!
Men med planering och budget kan man komma långt även på resefronten, menar Linnea. Hon är redan i gång med sommarupplägget: Jobba mycket och sen sticka utomlands i två veckor.
Bland vännerna finns både de studerande med tunna plånböcker och de arbetande som har råd att gå ut och festa varenda helg.
- Jag har inte råd att gå ut varje vecka. Det blir en för stor utgift på en kväll. Då spricker min budget. Man får vara lite tråkig helt enkelt och ta en lunch i stället, säger Linnea realistiskt.

När allt är betalt varje månad, inklusive maten, har hon runt 1 500 kronor kvar. De ska räcka till sådant som kläder och nöjen.
Just shopping och krogbesök var det första, förutom dansen, hon fick dra ned på när hon började på universitetet och flyttade hemifrån. Och maten.
- Att storhandla är ett måste, och att äta billigt. Pasta med olika såser, "vad jag kommer över", äter jag mest. Och när jag väl lagar mat lagar jag mycket och fryser in, säger Linnea Stjernström.
Skulle något oväntat hända som gräver för djupa hål i plånboken finns föräldrarna där som en buffert.
- Jag vet att de ställer upp. Men jag har hittills inte behövt utnyttja dem.

Linneas överlevnadstips:
  • Gör en budget. Se till att få kontroll på inkomster och utgifter
  • Storhandla
  • Laga mat hemma. Laga mycket och frys in när du ändå är i gång
  • Gå på museer och andra nöjen som inte kostar så mycket
  • Spara pengar under året så att du har råd att åka någonstans på semestern
  • Ha en buffert för oförutsedda utgifter
  • Köp så mycket kurslitteratur begagnat som möjligt
  • Laga mat hemma tillsammans med kompisarna i stället för att gå ut. Man kan köpa mycket gott utan att det blir dyrt för var och en.


    Fakta studiemedel:
    Studiemedlet är totalt 7 364 kronor i månaden. Studiemedlet är summan av ett studiebidrag på 2 528 kronor och ett studielån på 4 836 kronor. Fattigdomsgränsen ligger på 8 300 kronor.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om