Årets fattigaste period är här och kalla vindar blåser runt husknuten. Vid årsskiftet ströps gasledningarna mellan Ryssland och Europa som gått via Ukraina och priserna på fossil gas i Europa gick upp under årets första dagar. Finns det en risk att elräkningarna kommer att göra årets fattigaste veckorna ännu tuffare?
Magnus Torstensson är elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, en branschorganisation för företag som jobbar med energi. Han tror i nuläget inte på någon prissmäll vad gäller elpriset.
– Visst kommer det mindre gas från Ryssland, men det är ingen bristsituation I Europa. Man gick in i vintern med stora gaslager. De lagren räcker inte i en evighet, men det är ingen akut situation.
Kan du summera vad det var som hände när ekonomikrisen kom 2021?
– Redan innan Ryssland invaderade Ukraina började de strypa gasflödet till Europa. Eftersom de europeiska gaslagren var en femtedel lägre än normalt så fanns det en stor oro att gasen inte skulle räcka om det blev en sträng vinter. Detta drog upp gaspriserna vilket i sin tur drog med sig elpriserna och påverkade även oss i Sverige.
Under november var det elbrist för att det blåste så lite i Tyskland. Kan det hända igen nu?
– Det kan såklart hända igen, men det går inte att förutspå. Det har blåst okej den senaste tiden, men det säger inget om vad som händer om fyra dagar.
Vart är elpriserna på väg nu?
– Priserna är något högre nu än före 2020. Vi kan inte förutse vart vi kommer att vara exakt. Men vi kommer sannolikt att ha högre priser än före 2020 och eftersom mer energi kommer från vind, vatten och sol kommer det vara större svängningar mellan höga och låga priser.
Ska man ha rörligt, fast eller timpris på sitt elavtal?
– Det där är som med bolånen. Väljer du rörlig ränta slipper du betala en riskpremie men du kan inte skydda dig mot jättehöga toppar. Så där får man välja om man vill ha ett högre men fast pris eller ett lägre med större risk. Det viktigaste är dock att göra ett val när du flyttar in i ett boende. Cirka åtta procent har inte gjort ett val och de får ett anvisningsavtal som är dyrare än de andra avtalen.
Staffan Gunnarsson är energirådgivare på Uppsala kommun och tog under elkrisen 2021 och 2022 emot många oroliga samtal från villaägare. De senaste två åren har samtalen lugnat sig men den vanligaste frågan är fortfarande: hur minskar jag mina elkostnader?
– Många hus har direktverkande el som är det dyraste, så där är tipset att installera luftvärmepump eller konvertera till ett vattenburet elsystem med bergvärme. Mer allmänt är det bra att dra ner på elen dagtid: golvvärme och kaffebryggaren kan stängas av och så kan man hälla upp kaffet i en termos istället.
Andra tips är att använda elen när inte alla andra använder den, som att ladda elbilen på natten och inte när man kommer hem från jobbet.
Elkostnaden består av tre delar: elavgift, avgift för elnätet och skatt. En sak att hålla ögonen på framåt som gäller elnäten är en ny prismodell som ska införas av elnätsföretagen senast den 1 januari 2027. Det kallas effekttariff, eller effektavgift och innebär att elnätskostnaden kan bli lägre om du undviker mycket elanvändning vid samma tillfälle.
– Effekttariffer gör att man kan straffas ekonomiskt om man använder till exempel både diskmaskinen, kaffebryggaren och brödrosten samtidigt. Nätbolag kan säga att din nätavgift bestäms efter de tre högsta förbrukningstopparna under månaden, säger Magnus Torstensson.