Försenade tåg – så får du ersättning från SJ och Mälartåg

Under jul och nyår tar många svenskar tåget till nära och kära. I år har många av tågen till och från Uppsala varit försenade – men som har drabbats kan få ersättning.

Jul och nyår är intensiva resetider, inte minst på järnvägen. I år har många tåg varit försenade.

Jul och nyår är intensiva resetider, inte minst på järnvägen. I år har många tåg varit försenade.

Foto: Lovisa Åslund

Uppsala2025-01-04 12:00

Familjen Johnstown sitter på resecentrum med packningen från julfirandet i England omkring sig. De har nyss fått veta att tåget som ska ta dem hem till Sundsvall är 45 minuter försenat.

– Senaste gångerna jag har åkt tåg har det alltid varit försenat, säger Brian Johnstown.

Brian och hans familj är inte ensamma.

Många tåg till och från Uppsala har varit försenade under jul och nyår, som är bland årets mest intensiva reseperioder. Tågresenärer som drabbas av förseningar har rätt till ersättning från tågbolagen, som i Uppsala är Mälartåg och SJ.

Hur mycket pengar man kan få beror på flera faktorer.

Först och främst blir ersättningen olika beroende på tågets färdsträcka, från startstation till slutstation. Tågsträckorna räknas som långa om de är 150 kilometer eller längre, och korta om de är under 150 kilometer. 

Om man åker långt har man rätt till 25 procent av biljettpriset om tåget är minst en timme försenat, och 50 procent av biljettpriset om tåget är minst två timmar försenat.

undefined
Brian Johnstown och barnen Kinley och Iona är några av alla tågresenärer som har upplevt förseningar under jul och nyår. Efter att ha firat jul i England har de hälsat på släkt i Uppsala och ska nu ta sig hem till Sundsvall.

För familjen Johnstown krävs det att tåget blir ytterligare en kvart försenat om de ska få pengar tillbaka.

– Vi kommer absolut söka ersättning om vi kan, säger Brian Johnstown.

En som ska med samma tåg är Jakob Bancari som har varit i Uppsala för att hälsa på sin flickvän. För honom spelar förseningen större roll, eftersom Sundsvall inte är hans slutdestination.

– Jag har en timme i Sundsvall, så jag hoppas jag hinner med mitt byte, säger han

Varken SJ eller Mälartåg erbjuder ersättning för följdkostnader, som missade hotellvistelser, konserter eller middagar. Inte heller för anslutande resor med andra bolag, exempelvis flyg eller lokaltrafiken.

undefined
Jakob Bancalari är från Österrike och har hälsat på sin flickvän i Uppsala. Hans tåg är trekvart försenat. "Jag har haft väldigt otur med tågen. I Österrike är det bättre än i Sverige", säger han.

Om ens tåg blir sent kan man avbryta den försenade resan och få pengar tillbaka. Om man blir försenad eller ens tåg ställs in, ska tågbolaget hjälpa till så att man kommer fram genom att erbjuda resealternativ. Får man inte hjälp inom 100 minuter från när tåget skulle ha avgått, har man rätt att boka en ersättningsresa med tåg eller buss. Om förseningen är minst en timme har man också rätt till mat och, vid behov, logi. 

Vid korta sträckor får man pengarna tillbaka efter kortare tid. Redan efter 20 minuter får man halva biljettpriset, och om man är minst en timme försenad ersätts hela biljettpriset. 

Dessutom har man rätt att boka en annan resa med "skäligt färdmedel" om ens resa väntas bli minst 20 minuter sen. Ersättningen uppgår som högst till 1433 kronor från SJ och 1435 kronor från Mälartåg.

undefined
Irma, Beatrice och Tove Lönnqvist kom fram till Uppsala en halvtimme senare än tänkt, eftersom deras tåg från Stockholm blev inställt.

Beatrice Lönnqvist och hennes döttrar Tove och Irma har precis blivit 30 minuter sena till Uppsala, där de ska ha bokklubb med döttrarnas kusiner. Det Mälartåg de skulle ta från Stockholm blev inställt, så de fick ta nästa avgång.

Enligt Mälartåg har man rätt till maximalt ersättningsbelopp om ens tåg blir inställt. Dessutom gäller ens biljett på nästa avgång.

För familjen Lönnqvist, vars tåg åkte kortare än 150 kilometer, innebär det att de får hela biljettpriset tillbaka.

– Jaha, det visste jag inte. Då ska vi söka ersättning – det är ganska lätt har jag för mig, säger Beatrice Lönnqvist.

Det finns undantag för när tågbolagen behöver betala ut ersättning för förseningar. Bland annat gäller det extrema väderförhållanden och obehöriga på spåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!