"Inga barn i Sverige svälter ihjäl. Barn ser alltid till att få i sig det de behöver." Har du ett barn som krånglar med maten har du garanterat hört någon i din omgivning säga dessa ord. Är det inte BVC-sjuksköterskan så är det kanske farfar eller mormor eller en granne. Själv känner du bara ett sug i magen av oro och ångest. För inte kan det väl vara normalt att äta så där lite?
– Om ditt barn drabbats av matkrångel, då finns det alltid en anledning, säger Kajsa Lamm Laurin, logoped som är specialiserad på ätträning, och som i dagarna kommit ut med boken "När ditt barn inte äter" (Roos & Tegnér).
Som förälder är det många gånger svårt att leva med en liten person som krånglar med maten. Att kunna ge sin avkomma hälsosam och god mat är mycket viktigt för oss, eftersom det är förenat med livsfara att inte äta.
Därför vet vi sällan hur vi ska bete oss när ett barn plötsligt slutar äta. Vad kan vi göra?
– Det beror naturligtvis på hur gammalt barnet är. Men först och främst är det viktigt att ta reda på varför han eller hon slutat äta. Det gäller också att ta reda på hur mycket barnet egentligen petar i sig under en dag, säger Kajsa Lamm Laurin.
Om barnet inte vill äta grönsakerna som serveras, ja, då är det sällan något problem. Lusten att smaka kommer sannolikt tillbaka. Men när hela familjen påverkas, om ni som föräldrar fokuserar mycket på problemet och blir stressade, då är det dags att göra något. Också, naturligtvis, om barnet går ned i vikt, inte växer på längden eller verkar medtaget.
– För det är inte så att alla barn äter när de är hungriga. Vissa barn slutar att äta, och då behöver man professionell hjälp, poängterar Kajsa Lamm Laurin.
Det finns flera orsaker till att en liten unge tappar aptiten. Barnet kan ha motoriska och sensoriska svårigheter eller varit sjukt eller skadat.
– Ibland minskar matlusten på grund av fysiska orsaker som förstoppning eller problem med tonsillerna, det kan vara värt att kolla, säger Kajsa Lamm Laurin.
Andra orsaker till den nedsatta aptiten kan vara att barnet får för mycket välling eller mat vid fel tidpunkter. Vår egen föräldrastress över att barnet inte äter kan också smitta barnet, och gör att aptiten lyser med sin frånvaro.
Det är även viktigt att ta sin egen oro på allvar. Om någon av faktorerna ovan uppfylls, se till att familjen får professionell hjälp - men undvik att stressa upp ditt barn. Använd aldrig hot eller mutor. Och vad du än gör - tvångsmata aldrig någonsin barnet. Det kan förstöra matlusten för all framtid.
– Många barn behöver lära sig att känna igen hungersignalerna precis som att många barn behöver lära sig att äta. De kan successivt öva upp sin matlust, säger Kajsa Lamm Laurin.(TT)