De senaste åren har det etablerats flera butiker i Uppsala som saknar personal på plats. Det innebär att kunderna får agera kassapersonal genom att själva skanna och betala för varorna.
Är det då fritt fram för den oärlige att plocka på sig varor i en obemannad butik och promenera iväg utan att betala? Nej, knappast. Faktum är att sannolikheten att ertappas kan vara rätt hög.
Orsaken är att det finns en spärr vid butiksentrén. För att dörren ska öppnas måste man legitimera sig med BankID och butiken får då identiteten på den som går in i lokalen. I och med att affären övervakas med kamera kan butiksägaren i realtid se om någon stoppar på sig varor utan att betala.
– Så här ser det ut i den här butiken just nu, säger Bengt Pettersson och håller fram mobilen.
Han driver Automat, en obemannad butik i Kungsängen i Uppsala, och visar på sin mobil livebilder från övervakningskameror i lokalen. Eftersom vi båda befinner oss i butiken är det vi själva som syns i mobilen.
Runt om i butikens tak sitter kameror som registrerar varje steg kunden tar. Enligt Bengt Pettersson filmas alla vrår och han menar att det knappast går att stoppa på sig något utan att det syns.
Det finns ytterligare säkerhetssystem. Om flera personer passerar genom entrén samtidigt kan det tyda på att någon tagit sig in utan att visa BankID. Då går ett larm och Bengt Pettersson kan klicka fram kamerorna i mobilen för att se vad som pågår.
– Visar det sig vara skarpt läge kontaktar jag polisen, berättar han.
Det finns flera sätt att spåra den som snattar i en obemannad butik. Ett exempel är från en affär i Uppsala där ägaren under en inventering upptäckte att vissa varor saknades.
Ägaren tog fram inspelningar från övervakningskamerorna och observerade särskilt hyllorna där de aktuella varorna stått. När en viss kund varit inne i butiken visade det sig att just de varorna försvunnit utan att betalas.
På filmerna framgick vilka varor den kunden lade ner i varukorgen. Det jämfördes med kvittona när kunden handlat och det blev då uppenbart att personen inte betalat för alla varor.
Eftersom kunden legitimerat sig med BankID var det enkelt att ta reda på att det rörde sig om en 26–årig Uppsalabo. Filmerna avslöjade att han gång på gång snattat i butiken. I november åtalades 26–åringen för att vid 18 tillfällen under en femveckorsperiod ha stulit matvaror och annat till ett värde av totalt 7 000 kronor.
Givetvis hade mannen kunnat gripas för snatteri även i en bemannad butik. Frågan är dock om det då hade gått att knyta honom till så många som 18 stölder. I det här fallet var nyckeln att 26-åringen legitimerat sig med BankID vid butiksbesöken.
Mia Blomqvist, kammaråklagare i Uppsala, har åtalat vid en handfull fall av snatterier i obemannade butiker.
– I och med att de misstänkta är identifierade med BankID och det finns bilder från övervakningskameror brukar det vara ganska enkelt att utreda brotten, säger hon.
– Ibland har gärningspersonerna använt någon annans BankID och då kan det bli det mer svårutrett. Kamerorna fångar inte allt som händer i butiken och jag tror det är en hel del stölder som inte upptäcks.
Har kamerorna och kravet på BankID en avskräckande effekt på de som frestas att snatta?
– Med tanke på att en del snattar många gånger i obemannade butiker verkar det inte så, säger Mia Blomqvist.