Nakenfis under marken
Bor: Under jorden i norra Afrika.
Skrynklig, rosa och helt utan päls - nakenråttan är ingen skönhet direkt. Men det vet den inte själv, den är nämligen blind. Råttorna bor i mörka gångar under jorden där det är onödigt att ha päls och syn.
Råttorna bor, precis som myror, i stora grupper och har en drottning som härskare. Två, tre hanråttor är befruktare och pappor till alla ungar som drottningen föder. Övriga råttor är antingen arbetare eller soldater. Soldaterna skyddar boet och arbetarna fixar mat och bygger på gångarna. Drottningen lämnar aldrig underjorden och lever hela sitt liv utan dagsljus. Och det är länge! Bland gnagarna har nakenråttan världsrekord i livslängd, de kan bli åtminstone 28 år - sju gånger äldre än vanliga möss.
En riktig stjärna
Bor: Under jorden i Nordamerika.
En näsa med 22 tentakler är kanske inte den vanligaste. Det är snarare helt unikt! Stjärnmullvadens nos är superkänslig. Luktsinnet är 100 000 gånger bättre än människans. Stjärnmullvaden kan känna lukten av en daggmask på väldigt långt håll. Det gör att den kan jaga 14 gånger snabbare än andra mullvadar.
Och de äter även rekordsnabbt! Det är också den köttiga näsans förtjänst. Stjärnmullvaden kan nämligen använda alla sina näs-tentakler till att grabba tag i byten och trycka in dem i munnen. Det går på en femtedels sekund!
Störst näsa vinner
Bor: På Borneo - en ö i Sydostasien
Kolla in den här näsan! När näsapehanen skriker ut sina varningsrop fungerar den stora näsan som en förstärkare. Någon annan funktion vet man inte om näsan har. Förutom att aphanen med den största näsan får flest tjejer. Det är bara hannarna som har enorma luktorgan, honorna har mindre uppnäsor.
Ungarna ser också speciella ut, de föds med blåa ansikten! Det försvinner när de blir cirka 2,5 månader.
Näsapan är en hejare på att simma och har simhud mellan tårna. Det är ovanligt hos apor. Men näsaporna lever i träskmark och där finns massor av krokodiler i vattnet.
Spöklik jägare
Bor: I alla hav. På djupt vatten.
Flera hundra meter under ytan lever huggormsfisken. Den är väldigt slemmig och inte särskilt vacker, men ganska smart. Den har ett speciellt trick för att fånga sin mat. På ryggen sitter en fena, smal som en tråd. Längst ut på tråden sitter ett självlysande bete. När huggormsfisken jagar håller den sig alldeles stilla och fäller ut tråden med betet framför sin mun. Ljuset lurar dit fiskar, och när de är nära hugger huggormsfisken offret med sina långa, vassa tänder.
Munnen kan bli jättestor och bita tag i byten som är större än fisken själv. Sedan sväljer den bytet helt. Tur att den har en sådan elastisk kropp!