Så dålig är din mobiltäckning

En svajig mobiluppkoppling och ofta avbrutna samtal. Under två veckor har UNT tagit hjälp av er läsare för att kartlägga den ofta bristande täckningen i Uppland.

Nära 3000 personer har fyllt i uppgifter om mobiltäckning.

Nära 3000 personer har fyllt i uppgifter om mobiltäckning.

Foto:

Uppsala2012-10-14 07:58

Sedan UNT lanserade mobilkartan för två veckor sedan har nära 3 000 personer klickat i sin mobiltäckning på sajten. Kommentarerna är många och ämnet engagerar och upprör. Framför allt verkar mobiltäckning vara ett växande problem. Den bilden delas av Konsumentverket som tycker att det är viktigt att ställa krav på sin operatör.

Flera kommentarer på mobilkartan handlar om att täckningen är så dålig i mångas hem att samtal bryts och det sprakar på linjen. Många beskriver hur de bara kan prata om de är utomhus, andra om att vädret avgör hur mottagningen är. Men framför allt är det många som upplever att det hela tiden blir sämre.

Till och med september i år hade den opartiska och oberoende organisationen Telekområdgivarna fått in 40 procent fler klagomål mot mobiltäckning, jämfört med samma period i fjol.
– Vi är väl införstådda med problemen. Det är inte lätt för en konsument att visa att operatören inte levererar. Man ska kunna ställa krav på sin operatör att leverera. Operatören borde kunna räkna med att det kan bli trångt när man säljer mobiler i den takt man gör, säger Marek Andersson, jurist på Konsumentverket och specialiserad på just mobiltäckning.

Marek Andersson har själv problem med sin mobiluppkoppling trots att han har en mast väldigt nära sin arbetsplats. Ofta har han bara lite eller ingen täckning alls.
– Det ligger en skola i närheten och alla kidsen har med sig en mobiltelefon där de surfar och lever rövare på nätet. Det finns kanske 500 platser på masten, när de platserna är fulla och används av alla ungar så kommer vi till ett problem – då kickar masten ut nästa användare som kommer.
Han förklarar att man som mobilanvändare då kopplas upp mot en annan mast längre bort, vilket får täckningen att bli sämre.
– Det kan hända att det finns något runtomkring som gör att det är väldigt många som använder sig av nätet. Operatören har byggt ett nät för normal användning men inte för toppar.

De stora operatörerna har så kallade täckningskartor på sina hemsidor där du som kund kan se om täckning ska finnas där du jobbar eller bor. Men detta är ingen garanti för att det kommer att fungera för just dig. Mattias Grafström, vd för Telekområdgivarna tycker inte att man som kund kan räkna med att man kommer att ha täckning i sin bostad.
– Nej och det ser man på den praxis som Allmänna reklamationsnämnden har att den är sträng mot konsumenter. Den absolut bästa taktiken är att kolla täckningen innan, höra med bekanta och prova på tjänster för exempelvis mobilt bredband, säger han.

Hos Telekområdgivarna, som ägs av it- och telekomföretagen, kan kunder få hjälp och råd, både före och efter ett köp. Organisationen försöker också påverka branschen att bli tydligare och bättre gentemot kunderna.
– Vi försöker bidra till att det blir mer fokus på att få kunder på det sättet, i stället för att enbart konkurrera med priser och bästa täckning. Då blir det mer rimliga förväntningar, färre missnöjda kunder och mindre belastning på operatörernas kundtjänster. Man vet vad man får, säger Mattias Grafström.

Marek Andersson rekommenderar alla att vid ett tecknande av abonnemang göra en så kallad utfästelse där försäljaren skriftligt garanterar täckning, men också att dokumentera alla brister.
– Dokumentera när och hur, och gärna hur många gånger det är problem. Så när man väl ska diskutera med operatören kan´man ju visa att problemet finns. Ju mer man har att bevisa desto större chans att vinna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om