Trots att Fyrisån rinner genom stora delar av Uppsala finns det bara en badplats med regelbunden provtagning av vattnets kvalitet när det kommer till alger och bakterier: Storvadsbadet vid Gamla Uppsala. Det stadsnära badsuget gör dock att det badas på en rad andra ställen utmed ån. Från Tunakolonin och hela vägen ner till Flottsund och segelklubben.
För några år sedan undersökte kommunen möjligheten att anlägga ett bad mer centralt.
– Vi hade vilda idéer om att göra en sandstrand mitt i stan, men projektet avbröts på grund av vattenkvaliteten. Proverna var så väldans ojämna, berättar Joakim Jansson, driftsledare för friluftsbad på Uppsala kommun.
Orsaken till de varierande resultaten är smuts från gator, hundar och bilar, som spolas ner i ån med regnvattnet.
– Fyrisån är svår, varje gång det regnar blir den markant sämre och ju längre ner i stan desto större risk är det för sämre kvalitet, säger Joakim Jansson.
– Vi höll på i några år och det vi såg var att vid Fyrishov var ån betydligt bättre i kvalitet än vid Stadsträdgården.
Att vattenkvaliteten i hela Fyrisån är för dålig för bad är alltså en myt. Och att kvaliteten är sämre först efter att vi passerat reningsverket stämmer alltså inte heller riktigt.
Kommunen poängterar samtidigt att allt bad "sker på egen risk" oavsett var doppet i Fyrisån sker. Och vill man vara säker på att vattenkvaliteten är det ändå Storvad som gäller.