Så blir studentmottagningen smittsäker

Livsmedelsverket ger goda råd: Det är inte maten utan trängsel som är problemet.

Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket, om studentmottagningar under corona. Det är till exempel vilket avstånd personerna på en mottagning sitter som är viktigt.

Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket, om studentmottagningar under corona. Det är till exempel vilket avstånd personerna på en mottagning sitter som är viktigt.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2021-03-28 12:00

Inför årets studentmottagningar är den stora utmaningen att hålla gästlistan kort och flexibel. Det säger Åsa Rosengren vid Livsmedelsverket, men betonar att det ligger utanför hennes kunskapsområde som mikrobiolog vid Livsmedelsverket i Uppsala.

– Det är Folkhälsomyndighetens allmänna råd som gäller oss alla. 

När det gäller maten behöver man inte tveka över att bjuda på buffé.

– Det finns ingenting som tyder på att coronaviruset sprids genom livsmedel eller på ytor vi tar i. Det är inte maten utan trängsel som är problemet och det är viktigt att det finns möjlighet att tvätta händerna, säger Åsa Rosengren.

undefined
Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket, menar att det är inte maten, utan trängsel som är problemet.

Det allmänna rådet för privat umgänge just nu är att helst umgås i en mindre krets av människor, skriver Folkhälsomyndigheten på fhi.se. 

Frågan är vad som är en mindre krets. Enligt FHI är det ett fåtal personer, men ett exakt antal går inte att fastslå. Det viktiga är att begränsa antalet möten, hålla avstånd och vara beredd på att ställa in om någon har sjukdomssymtom.

När Åsa Rosengren firade de egna barnens student hade de ett 50-tal gäster och hon förstår hur svårt det måste vara att avgränsa en mindre krets. Men hon tvekar inte över hon själv skulle ha resonerat i dagsläget.

– Jag skulle vara väldigt restriktiv, max 8-10 personer. Men läget kan förändras snabbt, rekommendationerna kan ju lätta eller blir ännu mer strikta.

undefined
Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket, om studentmottagningar under corona.

Livsmedelsverket råd inför studentmottagningen

I förväg

  Laga mat i förväg och frys in

  Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit sjuk

  Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling

  Använd alltid rena redskap. Håll arbetsbänken ren. Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kött och kyckling

  Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt

  Större mängder mat kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare eller kylas i ett kallt vattenbad

Vid servering

  Tvätta händerna innan du plockar fram och lägger upp maten

  Lägg inte upp all mat på en gång – fyll hellre på efter hand

  Håll varm mat varm och kall mat kall

  Med kylklampar under uppläggningsfaten håller sig maten kall och god, särskilt viktigt när det är varmt ute

  Kub- eller kross-is finns i storpack i större matvarubutiker eller på restauranger. Den kan användas både till att kyla drycker och till effektfulla uppläggningar

  Ta snabbt hand om och kyl ned rester

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!