Sommaren kom tidigt till Uppsala i år. Redan den femte maj hade temperaturen orkat över 10 plusgrader fem dagar i sträck – vilket enligt SMHI betyder att våren övergår till sommar. Juni passerade sedan med en dygnstemperatur på 16-17 grader, vilket är omkring två grader över normaltemperaturen, enligt Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI. Som varmast var det 25 grader i Uppsala. Kallast var det en natt i början av juni – ynka 4,8 plusgrader.
- Uppsala län hade en i stort sett normal junimånad. Detsamma gäller för soltimmarna: Uppskattningsvis 264 soltimmar hade vi i juni, säger Sofia Söderberg, och påpekar att närmaste mätstation visserligen ligger i Stockholm.
Delar av Centraleuropa drabbades av extrema regnmängder i juni. Men hur var det med regnet i Uppsala? Fyrisån nådde ju smärtgränsen på vårkanten och hushåll i Uppland drabbades av översvämningar. Sofia Söderberg konstaterar att sommaren hittills varit blöt här.
- 40 millimeter är den normala regnmängden en junimånad. Men i Uppsala kom det mellan 60 och 90 millimeter regn, vilket är 150-200 procent över den normala, säger Sofia Söderberg.
Huruvida en blöt sommar båda gott för bärssäsongen vet Ola Langvall, skogsforskare vid Sveriges Lantbruks universitet.
-- Lingon är inte så väderberoende. Blåbären trivs däremot när det är omväxlande regn, sol och värme. Mycket regn gör att bären mognar senare, men då blir de också stora och fina. Och inte gör det något om vi kan plocka bären ända in i augusti, säger Ola Langvall.
När det gäller svamphösten ser det bra ut också där.
- Svampen gillar ungefär samma väder som blåbären. Och sommarkantareller har dykt upp ute i landet redan nu, säger han.
Juli månad tycks fortsätta i samma spår som juni: temperaturen i början av juli ligger strax över det normala. Men redan i mitten på nästa vecka väntas ostadigare väder med risk för regn. Längre fram än så kan inte Sofia Söderberg på SMHI sia om.
- Men ska du på utflykt i Uppsala i längre än en vecka så se till att packa ner ett paraply, tipsar hon.