Bygget har mött en del protester, där kritikerna menar att det påverkar den känsliga kulturmiljön runt Slottet och Botaniska trädgården negativt. Men jämfört med den kritik som ventilerades inför bygget av grannhuset, de pedagogiska institutionernas hemvist i Blåsenhus, har proteststormen varit som en mild västanfläkt.
– Jag vet inte varför det blev så. Vi protesterade aldrig mot Pedagogikum i Blåsenhus som genom grupperingen blivit väldigt snyggt. Däremot tycker vi att förvaltningshuset dominerar lite för mycket i den känsliga miljön genom dimensionerna som blivit allt för väl tilltagna, säger Anna Nilsén, styrelseledamot och före detta ordförande i föreningen Vårda Uppsala.
Föreningen Vårda Uppsala var den enda fristående organisation som skickade in ett yttrande om detaljplanen för Segerstedt-huset. Och förutom dem så var det framför allt länsstyrelsen som hade synpunkter på att byggnaden inte passade in i kulturmiljön. Både kulturnämnden och Upplandsmuseet tyckte att arkitekturen smälte väl in med slottet och Botaniska trädgården.
Efter samrådet sänktes huset från åtta till sex våningar och flyttades in på tomten en liten bit. Och med det lät sig länsstyrelsen nöja.
Nu står huset där. Det dröjer ett år till innan det är dags att flytta in. Universitetet kan då samla sin förvaltning som i dag är utspridd i olika lokaler. Totalt 600 personer kommer att ha sin arbetsplats här. Tanken är också att det ska vara mer tillgängligt för studenter och andra som behöver komma i kontakt med förvaltningens olika delar, allt från antagningsenhet till studievägledning och studentservice.
– I dag har vi sex olika receptioner utspridda på olika ställen. Det blir en samlad reception här. Det gör att både tillgänglighet och öppettider blir bättre, säger Annika Sundås Larsson, projektledare vid universitetets byggnadsavdelning.
Bygget är långt ifrån färdigt än. När vi vandrar runt inuti huset får vi kryssa mellan byggnadsställningar på råa betonggolv. Men det går ändå att bilda sig en uppfattning av ungefär hur det kommer att se ut. Mitt i huset finns en stor atriumgård. Här slingrar sig en spiraltrappa i trä, som hänger ut i det stora öppna utrymmet sex våningarna uppåt.
Från de övre våningarna är utsikten magnifik mot Slottet och Botaniska trädgården.
Är det här rektor kommer att sitta?
– Placeringen är inte bestämd än. Det är det som alla frågar: Var kommer jag att sitta, säger Iveby Gardell, biträdande universitetsdirektör.
Planlösningen kommer att vara både öppen och med kontorsrum.
– Möbleringen kommer att bestämmas utifrån funktion. Men man får även ta individuella hänsyn, olika människor påverkas olika mycket av att sitta i ett öppet kontorslandskap, säger Therese Iveby Gardell.
Hos personalen finns det både förväntan och oro inför flytten. Även om den ligger långt bort i tid. Lokalerna i Skandalhuset vid S:t Olofsgatan är dessutom utdömda arbetsmiljömässigt.
– Det kommer säkert att bli positivt när man väl har kommit hit. Nu vet man vad man har, även om man sitter i undermåliga lokaler som inte är funktionella. Och det blir alltid en oro inför en större förändring, säger Annika Sundås Larsson.
Det finns dock goda möjligheter att följa upp hur utfallet blev. Institutionen för arbetsmiljömedicin har startat ett forskningsprojekt där man undersöker hur medarbetarna upplever flytten till det nya kontorshuset.