Så blir arbetsmarknaden framöver

Arbetslösheten sjunker samtidigt som efterfrågan på arbetskraft är hög i länet. Dock saknar många av de som vill jobba den erfarenhet och kompetens som efterfrågas.

Jan-Eric Nyström är biträdande marknadsområdeschef Norra Mälardalen på Arbetsförmedlingen.

Jan-Eric Nyström är biträdande marknadsområdeschef Norra Mälardalen på Arbetsförmedlingen.

Foto: Fredrik Swartling

Uppsala2018-12-13 13:03

Arbetsförmedlingen har under hösten intervjuat 450 arbetsgivare i Uppsala län för att kunna ge en prognos för hur arbetsmarknadsutsikterna för 2019 ser ut. Prognosen visar att arbetslösheten i länet fortsätter att sjunka under 2019, även om den globala tillväxten börjat bromsa in.

– Uppsala län är ett av länen med lägst arbetslöshet. Totalt väntas 5 400 fler ha jobb mot slutet av 2019 jämfört med 2017.

Efterfrågan är stor och de sektorer som upplever sig ha störst brist på arbetskraft är jord- och skogs-, bygg- och transportbranscherna.

– Detta är områden med dämpad efterfrågan, men med en stor brist. Bostadsmarknaden har svalnat och om det går sämre i byggsektorn påverkas andra branscher.

Samtidigt ökar befolkningen i länet, till stor del med utrikesfödda, vilket skulle kunna vara räddningen för många företagare, tror Jan-Eric Nyström.

– Fler arbetsgivare har börjat se att det är ett sätt att kompentensförsörja sig på, även om det innebär vissa utmaningar.

Men ett problem är att många av de människor som söker jobb saknar den erfarenhet och kunskap som söks.

– Kapacitetsutnyttjandet är högt. Hälften av arbetsgivarna kan inte växa mer än fem procent utan att rekrytera, men då behövs rätt kompetens, säger Jan-Eric Nyström.

Även arbetslösheten för personer som enligt Arbetsförmedlingen har en utsatt ställning på arbetsmarknaden sjunker. Till denna grupp hör bland annat personer med funktionsvariationer, utomeuropeiska människor, arbetslösa mellan 55 och 64 år samt personer med endast förgymnasial utbildning.

Men utmaningen kvarstår då gruppen utgör 77 procent av de som är inskrivna i Arbetsförmedlingen i länet.

– Dessutom kan man ju tillhöra flera av dessa grupper på samma gång. Det är en stor utmaning att få ut de här personerna på arbetsmarknaden, inte bara för Arbetsförmedlingen utan för hela samhället, säger Jan-Eric Nyström.

Lösningen är effektivare närings-, arbetsmarknads- och utbildningspolitik, tror Jan-Eric Nyström, tillsammans med långsiktiga insatser som kombinerade studier och sysselsättningar. Under hösten har Arbetsförmedlingen bland annat bedrivit en kampanj för att få ut fler personer med funktionsvariationer på arbetsmarknaden.

– Det har vi lyckats bra med och fler har kommit ut i arbetslivet. Många arbetsgivare börjar se möjligheterna och inser att man inte behöver ha nedsatt arbetsförmåga bara för att man har en funktionsnedsättning. Det hela handlar helt enkelt om rätt matchning.

Arbetsförmedlingens prognos

Totalt väntas 5 400 fler ha jobb i Uppsala län i mot slutet av 2019 jämfört med 2017. Innevarande år är prognosen att antalet sysselsatta ökar med 2 900. Tillväxten avtar något under 2019 och sysselsättningsökningen beräknas till 2 500. Procentuellt ökar antalet sysselsatta med 1,9 procent i år och 1,6 procent nästa år. Dämpningen är kopplad till en något lugnare tillväxt i ekonomin och en stigande arbetskraftsbrist.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!