Karine Toure flyttade till Uppsala i augusti med man och två barn för att börja jobba på Thermo Fisher Scientific. Ursprungligen kommer familjen från Frankrike, men de senaste två åren har de bott i Elfenbenskusten. Karine berättar att det nya livet i Sverige skiljer sig en hel del från livet de tidigare levt.
– Livet i Uppsala är okomplicerat på många sätt. Allting är välstrukturerat, modernt och rent. I Elfenbenskusten fick vi regelbundet elavbrott, och inget vatten som följd. Skulle man resa någonstans kunde man tvingas åka hem igen på grund av köer eller för att vägen var i för dåligt skick.
Landets organisation och myndigheter beskriver Karine som undermåliga. Hennes upplevelse var att man behövde pengar och kontakter för att få hjälp.
– I Sverige fungerar allt. Det enda som varit tufft här är att hitta boende – och bristen på personlig service hos svenska myndigheter.
Karine ser ett Sverige som är uppbyggt kring barn och familjeliv. Hon har exempelvis reagerat på de korta arbetsdagarna.
– Det är inte ovanligt att folk på jobbet går hem klockan 15.30 för att hämta barnen. I Frankrike skulle det ifrågasättas. I Elfenbenskusten arbetade jag 12-timmarsdagar, men då hade vi chaufför, kokerska och barnflicka för att få ihop logistiken.
Julie och Gilles Abdelaziz flyttade till Uppsala från Paris i maj med sina två barn. Liksom Karine Toure arbetar Julie på Thermo Fisher. När Julies tjänst på Thermo Fisher i Paris flyttades till Uppsala där huvudkontoret ligger, såg familjen sin chans att prova på ett nytt liv i Sverige.
Julie har liksom Karine lagt märke till att svenskar jobbar mindre än vad hon är van vid.
-På jobbet är det mycket fikande. Fika på morgonen och fika på eftermiddagen och efter fikat åker folk hem. När arbetar ni? Hur är det möjligt att driva ett företag när ni fikar så mycket, undrar Julie skrattande.
Julie och Gilles berättar att de försöker vänja sig vid det nya livet där de får betydligt mer tid för barnen.
-I Frankrike är det svårt att lämna jobbet före klockan 19. Där hade vi barnflicka som hämtade barnen på skolan vid 17.30 och när vi kom hem hade de ätit middag och var färdiga för sängen.
Gilles som arbetat för Renault i Frankrike i 17 år har fått tjänstledigt och ägnar sig numera åt heltidsstudier i svenska. Målet är svenskkunskaper på tillräckligt hög nivå för att kunna starta eget företag.
– När vi var på cirkusträning med dottern Victoire i helgen förstod jag faktiskt vad barnen sa, vilket är ett framsteg. Hörförståelse, läsning och grammatik går bra, men det är svårt att hinna formulera sig muntligt. Barnen har tröttnat innan jag är klar med en mening, säger Gilles.
För Julie som studerar svenska på kvällstid är målen inte lika högt satta.
– Vi har engelska som arbetsspråk på jobbet, så mitt mål är att förstå barnens svenska vänner.
Både Karine, Julie och Gilles tycker att vädret i Sverige är bekymmersamt. Att vänja sig vid kylan och mörkret känns inte helt enkelt. Och att vara ute i alla väder oavsett årstid är också nytt. I södra Frankrike där Karine kommer från, har man två veckor om året när temperaturen faller under nollan.
– Jag har inte vetat vad jag ska köpa för kläder till barnen så jag har studerat klasskompisarna för att se hur de klär sig. Sedan har det blivit åtskilliga vändor till klädaffären för att hitta rätt. Är det kallt i Frankrike säger jag åt barnen att stanna inne. Här lever ni efter mottot: ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”.
Karine trodde att barnen skulle tycka omställningen från shorts och barfota i Elfenbenskusten, till vinterstövlar och täckkläder skulle bli jobbig, men barnen älskar Sverige.
Gilles och Julie har bett svenskar om tips för att klara de många månader av mörker som nu väntar.
– Mycket värmeljus, kanske en ljusterapilampa och så lära barnen åka skidor, det kommer bli vår strategi, säger Gilles.
– Klarar vi bara mörkret och kylan kanske vi blir kvar i Sverige för gott. Vi stormtrivs med det lugna livet där vi har nära till naturen och kan ta oss överallt med cykel. Uppsala är en lugn och trygg plats för barnen att växa upp i, avslutar Julie.